DEMET İLCE / MUHABİR

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki Nemo Noktası’nın gezegendeki en uzak konum olduğu söyleniyor. Gemiler buradan geçtiğinde en yakın karadan 2.689 kilometre (1.671 mil) uzakta olurlar. Uluslararası Uzay İstasyonu yukarıdan geçerken, denizcilere en yakın insanlar, başlarının yalnızca 400 kilometre (250 mil) üzerinde oldukları göz önüne alındığında, istasyondaki astronotlardır.

İzolasyonu ve akıntıların az sayıda balık ve balıkçıya ev sahipliği yapması nedeniyle bölge eski uzay araçları için bir mezarlığa dönüştü. Dünya'nın yörüngesine ve bölgeye çekilen eski uyduların yanı sıra, Sovyet/Rus uzay istasyonu Mir de okyanusun dibinde, dünyanın özellikle sulak bir bölgesinde son buldu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) 1997 yılında burada tuhaf, ultra düşük frekanslı bir ses tespit etti. Pasifik Okyanusu'na yerleştirilen hidrofonlar tarafından tespit edilen ses, su altında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seslerden biri olan güçlü ve inanılmaz derecede yüksekti.

Gürültü bir gizemdi, o kadar yüksekti ki birbirinden 4.800 kilometre (3.000 mil) uzaktaki hidrofonlar tarafından algılanıyordu. NOAA Oşinograf Chris Fox da dahil olmak üzere bazıları, bilindiği şekliyle "bloop"un bir deniz hayvanından kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü.

Fox, CNN'e "Orada gürültü yapan pek çok şey var. Balinalar, yunuslar ve balıklar." dedi.

Bilinen hiçbir hayvan böyle bir ses çıkarma yeteneğine sahip değildir; bu da bunun dev bir kalamar ya da başka bir bilinmeyen deniz canavarı olabileceği yönünde bazı spekülasyonlara yol açmaktadır. Ancak o sırada Fox, gerçek açıklamanın ne olduğunu da öne sürdü.

Fox, "Bunun buz buzağılamayla ilgili olabileceğini düşünüyorum. Her zaman güneyden geliyor. Antarktika kıyısındaki buzlardan olduğundan şüpheleniyoruz, bu durumda ses çok gürültülü oluyor." diye ekledi.

Buzullarda yeni kıta keşfedildi: Kıta nasıl oluştu, neden bu kadar önemli? Buzullarda yeni kıta keşfedildi: Kıta nasıl oluştu, neden bu kadar önemli?

NOAA daha önce de patlamaya benzer sesler tespit etmişti ve hatta bunları A53a buzdağını parçalanırken takip etmek için kullanmıştı.

Pasifik Deniz Çevre Laboratuvarı şöyle açıklıyor:

"1997 yazında kaydedilen geniş spektrumlu sesler, büyük buzdağlarının çatlayıp kırılmasıyla oluşan buz depremleriyle tutarlıdır. Buz depremleri, 5.000 km'nin (3.100 mil) üzerinde bir mesafedeki birden fazla sensör tarafından tespit edilmeye yetecek büyüklüktedir. Varış azimutuna göre, 'Bloop' oluşturan buzdağları büyük olasılıkla Bransfield Boğazı ile Ross Denizi arasındaydı.”

En azından uzay gemisi mezarlığımız aynı zamanda bilinmeyen dev bir krakenin uğrak yeri değil.

Muhabir: Demet İlce