Belçika iş imkânları bulma konusunda yabancı dil bilmek iş arayanlara büyük avantajlar sağlar. Belçika’da resmi dil olarak Felemenkçe, Fransızca ve Almanca konuşulmaktadır. Bu dilleri veya İngilizceyi öğrenmek ve konuşabilmek Belçika’da iş imkânı bulabilmek adına önemli etkenlerdendir.
Belçika’nın ekonomik durumunun iyi olması, yaşam standartlarının yüksek olması, ticaretin gelişmiş olması ve işsizlik oranının düşük olması gibi sebeplerden ötürü iş bulabilmek kolaydır.
Belçika’da genel olarak yararlanabileceğiniz iş imkânları sanayi, hizmet sektörü, turizm, tarım, mühendislik, bilişim teknolojileri, üretim ve gastronomi alanlarıdır. Bu alanların yanı sıra, personel ihtiyacı günden güne artan Belçika’nın, büyük şehirlerindeki çoğu sektörde de fazlasıyla iş imkânı bulunur.
Belçika’da Çalışma Şartları Nasıldır?
Belçika’daki çalışma koşulları hakkında yer alan bilgileri aşağıdan okuyabilirsiniz:
- Günlük çalışma süresi 9 saattir ve haftada toplam 40 saatlik çalışma süresi uygulanır.
- Mesai günleri pazartesiden cumaya ve sabah 09.00’dan akşam 17.00’ye kadardır.
- Fazla mesai yapma hakkı vardır; ancak günlük en fazla 11 saatlik ve haftada toplam 50 saatlik çalışma süresi ile sınırlıdır.
- Mesai ücreti, mevut saatlik ücretin en az %50’si olarak verilir. Hafta sonu ve resmi tatil günlerindeki mesai ücreti ise mevcut saatlik ücretin iki katıdır.
- Yıllık izin süresi en az 20 gündür. Çalışanın çalışma süresine göre ücretli yıllık izin değişiklik gösterebilir.
- Doğum yapmış anneye 3 aylık ücretli doğum izni ve babaya da 10 günlük ücretli babalık izni verilir.
Belçika’da Aranan Meslekler Nelerdir?
Belçika’da en çok aranan işler ve iş imkânları şu şekildedir:
- Sanayi Sektörü: Para birimi EURO olan bu ülkede en rahat iş imkânı bulabileceğiniz sektör, sanayi sektörüdür. Sanayi alanında işçi alımı bir hayli fazladır. En önemli sanayi dalları enerji, imalat sanayi, inşaat ve sivil mühendisliktir. Saatlik ücreti ortalama 9 dolardır. Mühendisler içinse bu ücret 25 dolardır.
- Tarım Sektörü: Ülkede yerel tarım yaygın değildir. Sanayileşmiş tarım yapılıyor ve üretim fabrikalardan sağlanıyor. Belçika’da çalışan işçi sayısının yalnızca %1,15’i tarım sektöründe yer alıyor. Saatlik ücreti ortalama 9 dolardır. Ziraat mühendisleri içinse bu ücret 15-30 dolar arasında değişebiliyor.
- Finans Sektörü: Belçika’da finans sektörü her yıl daha da büyüyor. Normal bir finans çalışanının saatlik ücreti ortalama 23 dolardır. Üst düzey çalışanlar içinse bu ücret 50-80 dolar arasında değişebiliyor.
- Turizm – Hizmet Sektörü: Hizmet sektörü bir hayli gelişmiştir. Belçika’da AB kurumları ile ilişkili olan ticari, hukuk, mali danışmanlık hizmetleri veren birçok işyeri mevcuttur. AB kurumlarına yakın olmak isteyen firmalar, Belçika’da ofis/ofisler açıyor. Turizm sektörü de önemli bir yere sahiptir. Ülkenin turizm geliri, toplam milli gelirin %2,5’idir.
Belçika Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Belçika çalışma izni yabancı uyrukluların çalışabilmek adına Belçika’ya gelip 90 günden fazla kalabilmelerini sağlayan uzun dönem yani D tipi vize kategorisine girer. Belçika çalışma vizesi alabilmenin şartları şunlardır:
- Belçika’dan iş teklifi alınmalıdır.
- Uygun olan çalışma izni tipi belirlenmelidir.
- Belçika Göçmen Bürosu veya VFS Global üzerinden randevu alınmalıdır.
- Felemenkçe, Almanca veya Fransızca bilmek vize işlemlerinde avantaj sağlar; ancak İngilizce bilmek şarttır.
- Sicil işlemleriniz vize verilirken incelendiği için ciddi bir bulunduğunuz ülkede ciddi bir suç kaydınızın olmaması gerekiyor.
- Online başvuru formunun doldurulması gerekiyor.
- Gerekli belgelerin hazırlanması gerekiyor.
- Vize başvurusu yapan kişinin parmak izini ibraz ettirmek üzere vize başvuru merkezlerine gitmesi zorunludur.
Belçika çalışma vizesi alabilmek için gerekli olan evraklar aşağıda yer almaktadır:
- Pasaport ve Kopyası (10 yıldan eski olmamalı, müracaat tarihinden itibaren en az 12 ay daha geçerli olmalı, vize tatbiki için de içerisinde en az 2 adet boş sayfa olmalıdır.)
- Kimlik Kopyası (Kimlik kartınızın veya oturma izninin)
- Müracaat Formu (2 adet)
- 3 Adet Biometrik Yeni Fotoğraf
- Dil Tercih Formu
- İdari Harç Bedeli Ödendi Belgesi
- Sağlık Raporu
- Adli Sicil Kaydı
- Çalışma İzni Belgesi (Veya çalışma izninden muaf tutulduğunuzu beyan eden resmi belge)
2022 Belçika’da Asgari Ücret Ne Kadar?
2022 yılı itibariyle Belçika’da brüt asgari ücret 1688 EURO’dur. Ancak yaşam standartları yüksektir. Ev kiraları 400-100 EURO arasındadır. Düşük market fiyatları sayesinde de asgari ücretle geçinebilmek mümkündür. Belçika’da asgari ücretle çalışan işçi oranı sadece %1,1’dir. Geri kalan kesim farklı işlerde ve pozisyonlarda çalıştığı için çok daha yüksek ücretler alıyor. Belçika iş imkânları konusunda oldukça geniş yelpazeye sahip olduğu için rahatlıkla asgari ücretten fazlasını alarak çalışabilirsiniz.
Belçika’da Maaşlar Ne Kadar?
Belçika’da çalışanların aldığı aylık ücretler brüt olarak ortalama 3,450 EURO’dur. Bu ortalama tam zamanlı çalışanlar için geçerlidir. Genel mesleklerin ortalaması aşağıda yer aldığı gibidir:
- Aylık ortalama doktor maaşı 13,800 EURO
- Aylık ortalama hemşire maaşı 5,070 EURO
- Aylık ortalama polis maaşı 4,000 EURO
- Aylık ortalama öğretmen maaşı 5,060 EURO
- Aylık ortalama mühendis maaşı 5,260 EURO
- Aylık ortalama garson maaşı 2,180 EURO
- Aylık ortalama tır şoförü maaşı 2,220 EURO
- Aylık ortalama işçi maaşı 2,580 EURO
- Aylık ortalama stajyer maaşı 750 EURO
- Aylık emekli maaşı, emeklilik durumuna göre değişiyor. En düşük devlet emeklisi 1,266 EURO, en yüksek emekli ise 6700 EURO alıyor.
Belçika’da İş Yapan Türk Firmaları
Belçika’daki Türk firmaları aşağıda yer alan firmalardır:
- Didar Giyim
- Ekol Matbaa
- SignPoint
- Belmobile
- Mobilcell
- Dadis Cleaning
- Derin Movers
- Boekhoudkantoor Kadir Kaya
- Babacan BVBA
- RA Travel
- Saker Automobiles
- Özpark Palace
- 3ideco
- Belturk Haber
- Közz Restaurant
- Pizza Nasreddin Pide
- Sari Verzekeringen
Belçika iş imkânları ile çalışılan firma ister Türk firması olsun ister olmasın, dolgun ücretler ve rahat yaşam standartları sayesinde herkes çok rahat bir şekilde geçinebilir.