Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenen Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun (BEDK) 9 yeni üyesinin oylarıyla yeniden başkanlığına seçilen Hasan Tahsin Fendoğlu, kurulun çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fendoğlu, BEDK'nın 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve esas olarak ikinci itirazları inceleme görevini yürüttüklerini ifade ederek, kamu kurumlarından istediği cevabı alamayan vatandaşların başvurduğu bir kurum olduklarını belirtti.

"Bir Aylık Sürede Yaklaşık 140 Dosya Karara Bağlıyoruz"

Fendoğlu, bir kamu kurumuna yapılan başvurunun ardından sonuç alınamadığı takdirde, karar tarihinden itibaren 15 gün içinde BEDK’ya itiraz başvurusunda bulunulması gerektiğini vurguladı. Vatandaşların başvurularını e-Devlet üzerinden, mektup yoluyla veya bizzat yapabileceklerini açıklayan Fendoğlu, yapılan başvurulara 30 iş günü içerisinde karar verildiğini, kararların yargıya tabi olduğunu kaydetti. 4982 sayılı kanunun birinci maddesinin kurumun demokrasi ve şeffaflık kurulu olduğunu belirttiğini ifade eden Fendoğlu, "Bir ayda yaklaşık 140 dosyayı karara bağlıyoruz. 2020 yılından bugüne 9 binin üzerinde karar verdik. Kararlarımızın emsal nitelikte olanları web sitemizde mevcuttur." dedi.

Karısını 28 yerinden bıçaklayan kocaya önce beraat sonra müebbet hapis! Karısını 28 yerinden bıçaklayan kocaya önce beraat sonra müebbet hapis!

"Burası Demokrasi ve Şeffaflık Kurumu"

Kurulun, kanunlara ve yönetmeliklere dayalı el kitapları çıkardığını ve düzenledikleri çalıştaylarda kurula yönelik sorulara yanıt verdiklerini aktaran Fendoğlu, başvuruların ücretsiz olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye genelindeki tüm kamu kurumlarını bağlayıcı ilke kararları alabilme yetkisine sahip olduklarını vurgulayan Fendoğlu, terör örgütleri ile ilgili çalışmalarda hiçbir belge ve bilginin verilmemesi yönünde bir karar aldıklarını söyledi.

Vatandaşların ve kamunun alınan ilke kararlarına iptal davası açarak itiraz edebileceğini ifade eden Fendoğlu, kamu kurumlarına danışmanlık da sunduklarını, gerektiğinde vatandaşları ilgili bakanlıklara yönlendirdiklerini belirtti. Bürokrasinin hızlı işlemesine katkıda bulunduklarını ve yasaya aykırı kararların düzeltilmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA