DEMET İLCE / MUHABİR

Ramazan Bayramı öncesinde bayram tatili için uzun yolculuklar başladı. Türkiye’nin dört bir yanında herkes bayram tatili için yollara düştü. Peki, her bayram öncesi uzun yola çıkmadan önce yaşanabilecek kazalara karşı nasıl önlemler almalıyız? Bayram yoğunluğu nedeniyle yaşanan kazaların başlıca sebepleri neler? Yol Emniyet Uzmanı Mert İntepe yanıtladı.

Bayram tatili yolculuğuna çıkmadan önce nelere dikkat edilmeli, kazalardan kendimizi nasıl korumalıyız?

Güvenli sürüş araca binmeden ve yolculuğa çıkmadan başlar. Yolculuk hayatınızda yapabileceğiniz en ciddi işlerden biridir. Güvenli sürüş kültürünün parçası haline getirin. Lütfen acele etmeyin, hız limitlerine uyun. Aracınız yola hazır değilse sizde hazır değilsinizdir. “Yolculuğa başlamadan, motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, yakıt filtresi, motor soğutma sıvısı, fren hidroliği, fren balataları (disk ve kampanalar dahil), amortisörler, bujiler, akü, farlar ve aracın elektrik sistemini kontrol ettirin.

Lastiklerinizin yapısal sağlamlığını (yanakta balon, kesik vb) kontrol ettirin. Diş derinlikleri 3 mm’nin altına inmiş lastiklerin fren mesafesi % 50 daha uzundur.

⁠Lastik hava basınçlarını araç üreticisinin önerdiği basınçlara ayarlayın. Araçta 3 kişiden fazla yolcu ve bagaj yükü olacaksa mutlaka yüklü araç için önerilen lastik hava basınçlarına ayarlayın. 25 derece ve üstündeki havalarda kış lastikleriyle değil yaz lastikleriyle yola çıkın!”

Uykusuz, yorgun, alkol ya da uyuşturucu etkinde çıkmayın. Uyku hali ya da sersemlik oluşturan ilaçları kullanıp araç kullanmak tehlikelidir.

Cam yıkama suyunun dolu olmasına dikkat edin. Temizleyici özelliği yüksek olan kaliteli cam suyu katkısı kullanın.

Her 2-2.5 saatte bir mutlaka 15-20 dakikalık molalar verin. Aracınız etrafında biraz yürüyüş yaparak kan dolaşımınızı normal düzeye getirin. Ağır yemeklerden kaçının. Lastikleriniz eski ise daha çabuk ısınır ve yol tutuş ve fren konusunda performans kaybeder.

Özellikle uzun düzlüklere sahip otoyol ya da duble yollarda uykunuz gelir. “Yol hipnozu yoktur” uykunuz vardır. Gözünüz açık uyumak istemiyorsanız sık sık max. 10 sn de sağ ayna kontrolü yapmak önemlidir. da trafikteki diğer araçların yapabileceği hataları kapatarak araç kullanmak işe yarar. Ayrıca kabini çok ısıtmak yada soğutmak risklidir.

En iyi sürücü olmak yetmez, güvenli sürüşü benimsemeniz şart.

Dışişleri Bakanlığı: Türkiye olarak Irak Türkmenlerinin yanındayız Dışişleri Bakanlığı: Türkiye olarak Irak Türkmenlerinin yanındayız

İyi aracınızın olması yetmez, araçlar güzergahı riskleri ni bilmez, siz önlem almalısınız.

Seyahat yönetim planı yapın (kaç km, kaç saat, nerelerde ve kaç mola)”

Muhabir: Demet İlce