Celal Topçu – Diriliş Postası

Türkiye ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul’un ev sahipliği yaptığı fuarda sergilenen BG-160, BG-180, BG-220 ve BG-460 modelleri, Baykar’ın gelişmiş İHA ve SİHA platformlarına yönelik çözüm seçenekleriyle dikkat çekti.

KALKAN VTOL İHA için özel çözümler

Suçlular dolandırıcılık yöntemlerine "yapay zekayı" da alet etti Suçlular dolandırıcılık yöntemlerine "yapay zekayı" da alet etti

Baykar’ın KALKAN VTOL İHA platformları için tasarladığı BG-160, BG-180 ve BG-220 elektro-optik sistemleri farklı özellikleriyle öne çıkıyor:

- BG-160: 2,4 kg ağırlığında olan bu sistem, 1920x1080 çözünürlüklü gündüz ve 640x512 çözünürlüklü termal görüntüleme seçenekleri sunuyor. Termal yapı, özel kuvvetlerin taleplerine göre geliştirildi ve üç kilometreye kadar lazer mesafe bulucu, hedef işaretleyici ve koordinat desteği sağlıyor.

- BG-180: 4 kg ağırlığında olan BG-180, beş kilometrelik lazer işaretleme menziliyle askeri operasyonlarda uzun menzilli hedefleme imkânı sağlıyor.

- BG-220: 7 kg ağırlığıyla sistemler arasında en yetenekli seçenek olan BG-220, hem gündüz hem de MWIR (orta dalga kızılötesi) optik sistemlere aynı anda sahip. Bu model, yedi kilometreye kadar lazer işaretleme kapasitesiyle KALKAN DİHA için ideal bir çözüm sunuyor.

Baykar, Saha Expo 2024’Te Elektro Optik Sistemlerini Tanıttı 1

20 kilometreye kadar lazer işaretleme menzili

Baykar’ın Bayraktar TB2, TB3 ve AKINCI gibi büyük İHA platformları için tasarladığı BG-460, 75 kg ağırlığında ve yüksek çözünürlüklü kameralara sahip. Sistemde 1920x1080 çözünürlüklü dar ve geniş açılı kameralar, 1280x1024 çözünürlüklü MWIR ve SWIR kameralar bulunuyor. Ayrıca, BG-460’ın 20 kilometreye kadar lazer işaretleme kapasitesi ile kritik operasyonlarda yüksek menzil ve hassasiyet sağlanıyor. AKINCI üzerindeki entegrasyon ve yer testleri devam eden BG-460’ın, Baykar’ın savunma teknolojilerinde bağımsızlık ve ileri teknoloji yeteneklerini güçlendirmesi bekleniyor.

ASELSAN ile işbirliği ve yerli üretim gücü

Baykar’ın elektro-optik sistemlerinin yazılım ve optik bileşenlerinin tamamen yerli olması, dışa bağımlılıktan bağımsız bir üretim sürecine katkıda bulunuyor. Bu sistemlerle ASELSAN'ın üretim faaliyetleri de yerli savunma sanayii ekosisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor.

Baykar'ın geliştirdiği elektro-optik sistemler, özellikle savunma sanayii alanında yüksek menzilli hedef tespiti ve hassasiyet gerektiren operasyonlar için güçlü bir seçenek olarak öne çıkarken, Türkiye'nin yerli ve milli savunma teknolojilerindeki bağımsızlık hedeflerine katkıda bulunmayı sürdürüyor.

Editör: Tuğçe Huy