Kolorektal kanserin dört evresi bulunmaktadır. Birinci evrede kanserli hücreler bağırsak duvarına yayılmış, ancak kolonun dışına çıkmamıştır. İkinci evrede kanser tüm bağırsaklara yayılmış, ancak lenf nodlarında bulunmamaktadır. Üçüncü evrede kanser yakın lenf nodlarına yayılmıştır, ancak diğer lenf nodlarına veya organlara metastaz yapmamıştır. Dördüncü ve son evre ise kanserin uzak organlara ve dokulara yayıldığı evredir.

Kan testiyle yapılan bir klinik araştırmaya göre, kan bazlı tarama testi kolorektal kanserli kişilerin %83'ünü tespit edebilmektedir. Guardant Health adlı Kaliforniya merkezli bir Amerikan biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirilen bu test, kan dolaşımındaki tümör DNA'sını tanımlayarak kanser sinyallerini tespit edebilmektedir. 

2024 Nobel Tıp ödülü sahibini buldu 2024 Nobel Tıp ödülü sahibini buldu

ABD Gastroenteroloji Derneği başkanı Dr. Barbara Jung, kan almanın daha fazla insana ulaşabileceğini belirtmiş ve umudun daha fazla araçla daha fazla insana ulaşmak olduğunu ifade etmiştir. Ancak, kolonoskopinin kanser öncesi lezyonları tespit edebilme özelliği nedeniyle kan testinin kolonoskopiye tamamen yerini alamayacağını vurgulamıştır.

Kolonoskopinin polip adı verilen kanser öncesi lezyonları tespit edebilme özelliğinden dolayı, testin pozitif çıkması durumunda bir sonraki adımın kolonoskopi olacağına dikkat çekilmiştir. Jung, poliplerin tespit edilmesi durumunda bunların alınarak kanserin oluşmasının engellenebileceğini belirtmiştir.

Muhabir: Merve Dere