Çeyrek altın fiyatının 456 lirayı bulduğu günümüzde vatandaşlar ellerindeki çeyrek altınları bozdurmak istiyor. Bunun için vatandaşların önünde iki seçenek var: Büyük bir gelenek olan kuyumcuya altın bozdurmak ve henüz yeni bir gelişme olan bankaya altın bozdurmak. Kenarda çeyrek altını olanlar, altınlarını satarken kuyumcuların düşük fiyattan almasından şikayetçi. Bu yüzden bankalar altın bozar mı? sorusu sürekli olarak Google’a soruluyor. Peki Bankalar dolar bozar mı? Bankada dolar bozdurulur mu? İşte detaylar…
Bankada altın bozdurulur mu?
Yeni evlendiniz ve elinize yüklü bir altın geçti. Bu altınları bozdurmak ve ihtiyaçlarınızı karşılamak istiyorsunuz. Ne yapacaksınız? Öncelikle fikir vermesi açısından kuyumcudan fiyat öğrenebilirsiniz. Sonrasında ise herhangi bir bankaya gidip elinizdeki altınları bankadaki uzman kişilere gösteriyorsunuz. Burada uzman kişiler tarafından incelenen altınların gramları, kaç ayar oldukları ve değerleri hesaplanır. Bu hesaplanan konular sonrasında size bir fiyat çıkarılır. Kabul ettiğiniz takdirde banka ile anlaşmanız tamamlanıyor ve banka size ödeme yapıyor.
Bankada altın bozdurmak güvenli mi?
Bankada altınlarınızı bozdurmanın hiçbir olumsuz yanı yoktur. Kuyumcularda altın bozdurmak arasında ufak tefek prosedür dışında hiçbir farklılığı yoktur. Yalnızca çoğu bankadan altın alamazsınız, bankalar size nakit olarak ödeme yaparlar. Ancak bir kez daha uyarmakta fayda var. Bankalarda bu işi görevliler yapmakta ve birçoğu altının gerçek değerini vermemektedir. Tartı ile tartılan ve gramajı alınan altınlar için bazen hata yapılabiliyor. Bu yüzden siz öncelikle kuyumcularda bir fiyat öğrenip daha sonra bankaya gidebilirsiniz. Bu şekilde mağdur olmamış olursunuz.
Altın alan bankalar hangileri?
Vakıfbank
Ziraat Bankası
Akbank
QNB Finansbank
Denizbank
Hangi bankalarda altın bozdurulur?
Kuyumcularda alım ve satış yapan vatandaşlar günümüzde bankalara da ihtiyaç duyuyor. Nitekim bankalar satıcılar için daha güvenli bir merkez olarak karşımıza çıkıyor. Söz gelimi, Vakıfbank Altın günleri organizasyonu ile vatandaşlardan altın toplama kampanyası yürütüyor. Burada alınan tam altın, yarım altın, çeyrek altınlar gram altına dönüştürülerek tüketici adına bir hesapta toplanıyor. Buralara yatırdığınız altınları daha sonrasında altın olarak alamıyorsunuz. Eğer böyle bir talebiniz olursa bankalar yatırımınızın karşılığını size nakit olarak geri iade ediyor. Bir diğer konuyu da aynı şekilde ele aldığımızda, bankalara altın bozdururken ilk önce elinizdeki altın toplamını gram altına dönüştürmeniz ve hesabınıza yatırmanız gerekiyor. Gram altına dönüştürdüğünüz altın toplamını daha sonra nakit olarak bozdurabiliyorsunuz. Yani direkt bir işlem söz konusu değil.
Geleneksel olarak kuyumcularda yapılan sistemden biraz farklı işliyor. Bankada altın bozdurmak için önce hesap açmanız, daha sonra elinizdeki altınları gram altına çevirmeniz gerekiyor. Son işlem olarak gram altınları nakite çevirip bozdurmuş oluyorsunuz. Kuyumcularda yapılan altını ver parayı al ya da parayı ver altını al sistemi bankalar için geçerli değil.
Hangi banka para karşılığı altın veriyor?
Bütün bu bilgilerden sonra bir tek bankanın nakit karşılığı altın verdiğini söyleyelim. TEB Bankası altın bozduracaklara veya para hesabını altına çevirmek isteyen vatandaşlara diğer bankalara oranla daha çok yardımcı oluyor. TEB, gram altın hesabı açmanıza gerek duymuyor. Külçe altın ve sınırlı miktarda altın teslimi yapabiliyor.