Dhaka Tribune'ün haberine göre, öğrenci protestolarının yoğun olarak yaşandığı Bangladeş'te geçici hükümetin başkanının kim olacağı belli oldu. Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, geçici hükümetin başkanlığına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un atanması kararlaştırıldı.
Geçiş hükümetinin diğer üyeleri ise çeşitli siyasi partilerle yapılan istişarelerin ardından belirlenecek.
Öğrenci Protestoları
Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından, temmuz ortasında öğrencilerin başlattığı protestolar geniş bir yankı uyandırmıştı. Temmuz sonunda Yüksek Mahkeme tarafından kontenjan oranlarının düşürülmesiyle protestolara son verilmişti.
Ancak, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından gösteriler yeniden alevlendi ve bu kez yaşamını yitirenler için "adalet" talebiyle sokaklara dökülen protestocular arasında çıkan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Şiddet olaylarının artması sonucu, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, göstericiler bu sırada Başbakan'ın konutunu basmıştı.
Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümetinin kurulacağını duyurmuştu.
Yunus'tan Protestocuların Taleplerine Olumlu Yanıt
Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini açıklamıştı. Yunus'un düşünce kuruluşu "Yunus Centre" İcra Direktörü Lamiya Morshed, BBC'ye yaptığı açıklamada, Yunus'un Paris'te bulunduğunu ve yakında Dakka'ya döneceğini belirterek, Yunus'un "Bu kadar fedakar öğrenciler benden yardım istemişken, bunu reddedemezdim" dediğini iletti.
Muhammed Yunus Kimdir?
84 yaşındaki Muhammed Yunus, Şeyh Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülüyor ve "yoksulların bankacısı" olarak tanınıyor. Bangladeş'te çeşitli mali suçlamalarla karşılaşan Yunus'un, Hasina ile olan soğuk ilişkileri nedeniyle hedef alındığı iddia ediliyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da aralarında bulunduğu bir grup, Yunus hakkındaki yasal süreçlerin askıya alınmasını talep etmişti.
2006 yılında kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Muhammed Yunus, uluslararası alanda tanınan önemli bir isim.