Bangladeş’te tekstil işçileri Ekim ayında greve giderek, daha iyi çalışma koşulları sokağa çıkmıştı.

Yaşanan çatışmalarda 4 işçi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Bangladeş polisi gösterilerin ardından binlerce işçi hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

BANGLADEŞ’TE GREVE GİDEN İŞÇİLER KOVULDU

İşçileri temsil eden üç sendika, son iki ayda bin ila 5 bin işçinin işine son verildiğini ya da polis tarafından arandığını açıkladı.

Üst düzey polis yetkilisi Momanul Islam ise, hiçbir işçinin gösterilere katıldığı için tutuklanmadığını söyledi. 

Ducati isimli fabrikada çalışan tekstil işçisi Delowar Hossin, bu ay başında herhangi bir açıklama yapılmadan işine son verildiğini ve fabrikaya girişinin yasaklandığını söyledi.

Konya'da çöp konteynerinde bulunan yeni doğmuş bebeğin annesi yakalandı Konya'da çöp konteynerinde bulunan yeni doğmuş bebeğin annesi yakalandı

TEKSTİL İŞÇİLERİNİN YAŞAM MALİYETİ

4 binden fazla tekstil fabrikasıyla Batılı moda devlerine ürün üreten Bangladeş'te tekstil işçilerinin maaşı gösterilerin ardından yüzde 56 artırılarak 114 dolara yükseltildi. Ancak birçok işçi, bu rakamın çok düşük olduğunu ve yaşam masraflarını karşılamaya yetmediğini savunuyor.

Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Besteller, Levi's, Marks and Spencer, Primark ve Aldi gibi birçok uluslararası marka için ürünler üreten Bangladeş'in tekstil sektörü bir süredir ülkedeki ekonomik büyümenin de lokomotifi konumunda.

Yaklaşık 3 bin 500 tekstil fabrikasının bulunduğu Bangladeş'te ihracattan yüzde 80 pay alan sektörün yıllık kazancı 55 milyar doları buluyor. 

Kaynak: HABER MERKEZİ