Esenyurt'ta yaşayan Emir Kurt, geçen yıl kasım ayında bahçesinde beslediği yavru kedinin tırmalamasıyla hayatı istenmeyen bir şekilde değişti.
Olayın üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra sağ gözünde görme kaybı yaşamaya başlayan Kurt, bu durumu başlangıçta önemsemedi.
Ancak iki gün sonra sağ gözündeki görme kaybının tamamen, sol gözündeki görme kaybının ise kısmen devam etmesi üzerine hastaneye başvurdu.
TEST SONUCU POZİTİF ÇIKTI
İlk olarak gittiği hastanede tanı koyulamayan Emir, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan muayenelerde, tırmalanınca bakterinin bulaşmış olabileceği ihtimali üzerine test yapıldı ve test sonuçları pozitif çıktı. Böylece Kurt, hemen ilaçlı tedaviye başladı.
Yaklaşık iki aydır süren tedavi sonrası Kurt'un sol gözündeki görme kaybı düzeldi, ancak sağ gözündeki yüzde 70'lik görme kaybı devam ediyor.
KEDİ TIRMALAMASI GÖRME KAYBI YAŞATTI
Yaşadığı durumu paylaşan Emir Kurt, kedinin elini tırmalaması sonrası görme kaybı yaşadığını anlatırken, "Motosiklet kullandığım için rüzgardan etkileniyor olabileceğimi düşündüm," dedi. Belirtileri önemsemeyip okula gittiğinde, sağ gözündeki görme kaybının tamamen kaybolduğunu, sol gözünde ise sorunların başladığını ifade etti:
“Beni göz anjiyosu olmam için burada gönderdiler. Doktorlar hemen Bartonella enfeksiyonuna dair test yaptırmamı istedi. İlaçlı tedaviye başladım.”
Kurt, "Sol gözüm normale döndü ama sağ gözümdeki görme kaybı çok zor bir durum. Artık iyileşeceğim günü bekliyorum." şeklinde duygularını aktardı. Sokak kedilerine bakmayı alışkanlık haline getirdiğinden bahseden Emir, “Kedimden böyle bir sorun yaşayacağımı düşünmemiştim. Böyle bir durumda kesinlikle hastaneye gitmek gerektiğini öğrendim,” dedi.
UZMANLAR UYARDI
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğan, Bartonella bakterisinin kedilerden bulaşabileceği konusunda özellikle dikkat edilmesi gerekenleri vurguladı. Dr. Erdoğan, “Kedilerin ısırması, tırmalaması veya açık yaraya temas etmesi sonucunda bu bakteri bulaşabilir. Temas edilen bölgedeki şişlik, yanma ve lenf bezlerinde büyüme gibi belirtiler görülebilir," diye açıkladı.
Dr. Erdoğan ayrıca, temastan sonra o bölgenin bol sabunlu su ile temizlenmesi gerektiğini ve durumun aciliyetine göre bir haftada en yakın sağlık merkezine başvurulması gerektiğini belirtti. Geç tanı konulması durumunda kalıcı görme kaybı riski olduğunu da ekledi.
Özellikle dışarıda yaşayan kedilerin daha fazla riske maruz kaldığına dikkat çeken Erdoğan, evdeki kedilerin dışarı çıkmaları durumunda muhakkak temizlenmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.