Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından düzenlenen "3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi" Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik gerginliklerin yanı sıra su ve tarım sektörünü doğrudan etkileyen iklim değişikliklerine dikkat çekti.

"Bu süreç içinde, değirmencilik ürünleri başta olmak üzere gıda arz güvenliği tüm ülkeler için stratejik bir alan olarak yer alıyor" diyen Bakan Yumaklı, Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi olayların gıda güvenliğinin önemini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Ayrıca, önümüzdeki 27 yıl içinde dünya nüfusunun 2 milyar artarak 10 milyara ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Yumaklı, gıda ve suya olan ihtiyacın hızla arttığını ifade etti.

İstanbul Energy Forum başladı İstanbul Energy Forum başladı

"Un İhracatında Dünya Lideriyiz"

Yumaklı, Türkiye’nin un ve makarna ihracatındaki başarılarına da değindi. Türkiye’nin dünya un ihracatında birinci sırada olduğunu belirten Bakan, makarna ihracatında ise ikinci sırada olduklarını belirterek, "Türkiye'nin dünya un pazarındaki payı yüzde 23. Bu da dünyadaki her 4 un paketinden birisinde Türk üreticilerin imzası olduğunu gösteriyor" dedi.

Yumaklı, 2023 yılında Türkiye'nin dünya çapında 1,9 milyar doları aşan un ihracatı gerçekleştirdiğini ve 2024 yılında sektörün yeni bir rekor kırmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin un üretim kapasitesinin 32 milyon ton olduğunu ancak bu kapasitenin yarısının kullanıldığını ifade etti. Bu kapasite sorununun aşılması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, sektörün büyüme potansiyeline dikkat çekti.

Değirmencilik Sektörünün Geleceği

"Değirmen ürünlerine olan talep artmaya devam ediyor" diyen Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 2050 yılında dünya genelinde yüzde 55 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Bu süreçte tahıl depolama ve taşıma sistemlerine olan ilginin arttığını ifade eden Yumaklı, değirmencilik makineleri sektöründe ciddi bir kapasite artışı yaşandığını ve 2024 yılı itibarıyla sektörde önemli bir talep artışı beklediklerini söyledi.

Dünya değirmencilik ürünleri ticaret hacminin son 5 yılda yaklaşık yüzde 40 oranında büyüdüğünü ifade eden Bakan Yumaklı, 2023 yılında bu hacmin 60 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2024 yılı sonunda ise sektörün yeni bir rekor kırmasının öngörüldüğünü söyledi.

Yeşil Enerji ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

Bakan Yumaklı, un ve tahıl üretiminde yeşil enerji kaynaklarının kullanımına yapılan yatırımlardan bahsederek, "Sektörün yeşil enerjiye olan ilgisi son derece memnuniyet vericidir" dedi. Bu anlamda, Türk değirmencilik sektörünün dünya liderliği konumunu sürdüreceğine inandığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 600 civarında un fabrikası bulunduğunu ve bu fabrikaların üçüncü ve dördüncü kuşaklar tarafından yönetildiğini ifade etti.

Göbeklitepe’nin Değirmencilikteki Yeri

Yumaklı, konuşmasında Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin dünya tarihinde ilk buğdayın ve unun üretildiği yer olarak kabul edilmesine atıfta bulunarak, "Dünyanın en eski sanayi kolu olan değirmenciliğin ortaya çıktığı bu coğrafya, bu kritik önemdeki endüstriye öncülük etmenin gururunu yaşıyor" dedi.

Kaynak: AA