İzmir çöpe dönüştü! İş bırakma eylemi devam ediyor İzmir çöpe dönüştü! İş bırakma eylemi devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" başlıklı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen etkinlikte Yumaklı, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Hal Yasası başta olmak üzere birçok konuya değindi.

Hal Yasası Çalışmaları Hızla Tamamlanacak

Bakan Yumaklı, Hal Yasası düzenlemesiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın birlikte çalışmalarına başladığını belirtti. Özellikle tüketicinin daha uygun fiyatlarla ve kaliteli ürünlere ulaşabilmesi için bu yasanın büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Yumaklı, yasa üzerinde yapılan değişikliklerin çok uzun sürmeyeceğini ifade ederek, “Bu konuda her iki bakanlık olarak çalışmalarımıza başladık ve hızlıca tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Taklit ve Tağşiş Ürünlerle Mücadelede Yeni Dönem

Toplantıda, taklit ve hileli gıdalara karşı alınacak yeni önlemleri de açıklayan Bakan Yumaklı, artık taklit ve tağşiş ürünlerin listelerinin elektronik ortamda anlık olarak paylaşılacağını söyledi. Vatandaşlar, bu ürünlere dair bilgilere guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden ulaşabilecek. Ayrıca "Tarım Cebimde" uygulaması sayesinde tüketiciler, gittikleri işletmelerin denetim bilgilerini görebilecekler. Yumaklı, “Bu uygulama ile vatandaşlar, gittikleri işletmelerin ne kadar denetimden geçtiğini öğrenebilecek. Bu, aynı zamanda işletmelerin şeffaflığını artıracaktır” dedi.

Sözleşmeli Üretimin Önemi

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimde yaşanan sorunlara çözüm olarak sözleşmeli üretimin önemine dikkat çekti. Bu sezon bazı ürünlerde fiyat dalgalanmalarının yaşandığını, ancak sorunun büyük oranda sözleşmeli üretim yapılmayan ürünlerde ortaya çıktığını belirtti. Özellikle domates ve biber gibi ürünlerde fiyatların düştüğünü, ancak Tarım Kredi Kooperatifleri’nin devreye girmesiyle sorunun çözüldüğünü dile getirdi.

Yumaklı, sözleşmeli üretimin daha planlı ve verimli bir üretim süreci sağladığını vurgulayarak, "Sözleşmeli üretim yapılmazsa, üretim sonrası ürünlerin satışında planlama yapılmadığı için sorunlar yaşanabiliyor. Bu yıl yaşanan dalgalanmalar, genellikle sözleşmesiz üretim yapılan alanlarda meydana geldi" diye konuştu.

Ürün Denetimlerinde Yeni Tedbirler

Bakanlık olarak tüketici sağlığını koruma konusunda hassas olduklarını ifade eden Yumaklı, ALO 174 Gıda Hattı ve sosyal medya üzerinden gelen şikayetleri de titizlikle değerlendirdiklerini söyledi. Tüketiciyi yanıltan ambalaj ifadelerine karşı da toleranslarının olmadığını vurgulayan Yumaklı, bu tür durumlarda en yüksek cezaların uygulandığını belirtti. Özellikle et ve süt ürünlerinde taklit ve tağşişin yaygın olduğunu dile getiren bakan, bu tür vakaların tespit edilmesi halinde hızla müdahale ettiklerini kaydetti.

Fiyat Dalgalanmaları ve Planlı Üretim

Fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için planlı üretimin ve organize tarım bölgelerinin önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, organize tarım bölgelerinin 12 ay üretim yapabilecek kapasitede olması gerektiğini söyledi. Bu bölgelerde paketleme tesislerinin bulunmasının fire oranlarını düşüreceğini ve daha verimli bir sistem oluşturacağını belirtti.

Tarım Arazilerinin Korunması

Tarım alanlarına bungalov yapılması gibi kanuna aykırı uygulamalara dikkat çeken Yumaklı, bu tür yapıların yasal olmadığını ve bakanlık olarak bu konuda gerekli suç duyurularında bulunduklarını açıkladı. Ayrıca hobi bahçeleri gibi konularda da yeni düzenlemeler yapılacağını belirten Yumaklı, tarım arazilerinin korunmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: AA