İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının göç baskısı oluşturduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Bizim göçle ilgili politikamız şu şekilde; insanı önceleyen, ama kamu güvenliğimizden ve düzenimizden taviz vermeden durmadan düzensiz göçle mücadele ediyoruz. Göçü kaynağında çözme stratejisi yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.
LÜBNAN'DAN KUZEYE GÖÇ DALGASI
Bir yıla yakın zamandır bu yüzyılda büyük bir soykırım yaşatıyor Gazze ve Filistinlilere.... Artık sadece Filistin'e değil Lübnan'a yönelik saldırılara da tanıklık ettik. Her fırsatta lanetliyoruz. BM'de Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı tarihi hitabet tüm dünyada yankılandı. Biz bu zalimliğin durması için mücadele ediyoruz. Bölgeye yayılmaması için mücadele ediyoruz. Büyük bir dram var. 41 bin kişi şehit oldu. Uluslararası hukukta Netanyahu başta olmak üzere buna sebebiyet verenler adaletten kaçamayacaklar.
Bu durum göç baskısı oluşturuyor. Dünyada göçle ilgili durum gerçekten çok büyük bir küresel sorun haline geldi. Savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar, iklim değişikliği, inançla ilgili belki doğan sıkıntılar pek çok sebep nedeniyle insanlar bulunduğu yerden başka istikamete doğru göç ediyor. Dünyada BM verilerine göre, 300 milyon insan göçmen durumunda.
Filistin 5.8 milyon. Az öncede ifade ettik, savaşta güvenlik sebebi, kuraklık ve geçim sıkıntısı sebebiyle buradan göçe hedef olan ülkelere doğru bir akım var. 123 milyon zorla yerinden edilenler, 47 milyonu koruma altındakiler BM verilerine yansıdı.
Tüm dünyada göçe hedef olan ülkelerin çözmesi gereken sorunlarından biri bu. Bizim göçle ilgili politikamız şu şekilde; insanı önceleyen, ama kamu güvenliğimizden ve düzenimizden taviz vermeden durmadan düzensiz göçle mücadele ediyoruz.
Türkiye'de düzenli göçmen sayısı 4 milyon 384 bin 591 kişi. Türkiye'de 3 milyon 92 bin 536 Suriyeli sığınmacı var. Göçü kaynağında çözme stratejisi yürütüyoruz.
İran sınırında duvar örme işlemi tamamlandı. Göçmen kaçakçıları ile ilgili mücadelemiz de kararlılıkla devam edecek.
MOBİL GÖÇ NOKTASI NASIL ÇALIŞIYOR?
Bu araçların önemli hizmetleri var. 19 Temmuz 2023'te ilk olarak İstanbul'da başladık. Bu araçlarda iki personel var. Bunlarla beraber güvenlik personelimiz memurlarımızla beraber kimlik sorgulaması yapıyor. Kimliğini gösteremeyen bir yabancıyı nezaketen araçta misafir ediyoruz. Parmak izini alıyoruz. Sorgulama yapıyoruz. Üzerinde pasaport veya ikamet kartı yok ama kaydı çıkıyor. Anlayışı için teşekkür ediyoruz. Ama yoksa düzensiz göçmen olduğunu anlıyoruz.
138 bin 356 düzensiz göçmeni bu şekilde bulduk. 1 milyon 581 bin 27 kişi sorgulandı.
Arnavutköy'de 1500 kişi kapasiteli geri gönderme merkezi var. Düzensiz göçmen ise buraya gönderiyoruz. Suç işlediğine dair bir tespit varsa emniyet veya jandarmaya gidiyoruz.
1 Haziran 2023 sonrası, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş yapan Suriyeli sayısı 160 bin 236. 715 bin Suriyeli evine döndü.
ASAYİŞ OLAYLARI
Mal varlığına karşı işlenen suçlar yüzde 28,6 azaldı. Aydınlatma oranını yüzde 78'e çıkardık. Konut dokunulmazlığının ihlali, kasten öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma... Her birinde azalma var.
Hırsızlık vakaları yüzde 55 azaldı.
İstanbul'da 57 bin polisimiz var. Önümüzde 60 binin üzerine çıkaracağız. Devriye sayımız ve hizmetlerimiz çok daha yukarıya çıkacak.
İstanbul'da evden hırsızlık, günde 23 iken 12'ye düştü. Kapkaç günde 3'ten 1'e düştü. Aydınlatma durumumuzu İstanbul'u yüzde 80'e getirdik.
İstanbul Türkiye ortalamasından daha iyi.
(Polisimiz Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti) UYAP kayıtlarında 19 suçu var. Beraat olanlar yargılaması devam edenler var. Onay aşamasında olanlar ile ilgili süreç işin adli kısmı.