Bakan Yardımcısı Yılmaz, DBK Genel Kurulu ile İİT Cammu-Keşmir Temas Grubu Toplantısında hitapta bulundu. Bakan Yardımcısı Genel Kurul hitabında: “Mescid-i Aksa'ya yönelik provokasyonların yoğunlaştığı bir zamanda toplanıyoruz. İİT’nin kutsal mekanlarımızı saldırılardan korumak için kurulduğunu hatırlatmama izin verin. Teşkilatımızın kuruluş ve varoluş nedenini her zaman hatırlamalıyız.” dedi.

Kuzeninin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden belediye başkanı son yolcuğuna uğurlandı Kuzeninin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden belediye başkanı son yolcuğuna uğurlandı

Bakan Yardımcısı Yılmaz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 15 Ağustos 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmasına ilişkin olarak “Başkan Abbas'ın TBMM’deki hitabında, hayatlarımızın Gazze'deki çocuklardan daha değerli olmadığını vurgulaması anlamlıydı. Bu hepimiz için bir uyanış çağrısı olmalı.” sözlerini sarfetti.

Bakan Yardımcısı ayrıca Kıbrıs Türkleri ve Batı Trakya Türk Azınlığına ilişkin ise: “Müslüman Kıbrıs Türk halkı, onlarca yıldır kendilerine dayatılan haksız ve insanlık dışı tecrit altında acı çekmeye devam ediyor. Müslüman kardeşlerimizi, Kıbrıs Türk halkının doğal haklarını yeniden teyit etmeye ve onlarla doğrudan temas kurmaya çağırıyoruz. İİT, Batı Trakya Türk Azınlığı ve Oniki Adalar'daki Türk Toplumu ile dayanışma göstermelidir.” dedi. 

Bakan Yardımcısı Yılmaz, Genel Kurul’daki hitabında Filistin meselesi başta olmak üzere İslam Âlemini ilgilendiren ortak konulara değindi ve katılımcıları 2025 yılında ülkemizde düzenlenecek 51. DBK’ya davet etti. Bakan Yardımcısı Yılmaz, Netanyahu Hükümetinin başta Gazze olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında sürdürdüğü katliam ve insan hakları ihlalleri dolayısıyla hesap vermesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılara karşı İslam coğrafyasının daha fazla birlik ve dayanışma içerisinde hareket etmesinin önemine dikkati çekti.

Bakan Yardımcısı Yılmaz, İİT Cammu-Keşmir Temas Grubu toplantısında ülkemizin kardeş Keşmir halkına desteğini ve bölgede barış ve istikrarın tesisine verdiğimiz önemi vurguladı. DBK kapsamında Türkiye’nin de üyesi olduğu "İİT Rohingalara Karşı İşlenen İnsan Hakları İhlallerinden Hesap Sorulmasına Dair Ad Hoc Bakanlar Komitesi Toplantısı" da düzenlendi. Bakan Yardımcısı Sayın Yılmaz toplantı vesilesiyle Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memedov; Afganistan Geçici Hükümetinde Dışişleri Bakan Vekili Emir Han Muttaki; Bangladeş Geçici Hükümeti Dışişleri Danışmanı Md. Touhid Hossain; Yurtdışındaki Senegallilerden Sorumlu Devlet Sekreteri Amadou Cherif Diouf ve Dışişleri, Göç ve Yurtdışındaki Tunuslular Bakan Yardımcısı Mohamed Ben Ayed’le ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İki gün sürecek olan (29-30 Ağustos 2024) DBK toplantısı sonucunda ülkemizin 51. DBK’ya evsahipliği yapması da dahil olmak üzere, siyasi, ekonomik, insani, hukuki ve kültürel alanlarda 100’ün üzerinde karar alınması ve Yaounde Deklarasyonu’nun kabul edilmesi öngörülmektedir.

Bu çerçevede Bakan Yardımcısı Yılmaz, Kamerun’u ziyareti vesilesiyle, Yaounde Büyükelçiliğini ziyaret ederek, Büyükelçiliğe bağlı kuruluşlar ve ilgili kurum temsilcileri (Türkiye Maarif Vakfı Ülke Temsilcisi, THY Müdürü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Yaounde Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü) ile bir araya gelmiş ve Büyükelçiliğin şeref defterini imzalamıştır.

Ayrıca, Kamerun Sosyal İşler Bakanlığı altında faaliyet gösteren Ulusal Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne, TİKA tarafından 60 engelli birey (10 çocuk ve 50 yetişkin) için hibe edilen 62 protez ve protez üretiminde kullanılan ekipman ve tıbbi malzemelerin Büyükelçilikte düzenlenen teslim törenine katılmıştır. Bakan Yardımcısı Sayın Yılmaz, ziyaret çerçevesinde ayrıca, Türkiye Maarif Vakfı’nın Bastos semtindeki okulunu ziyaret ederek, okulun faaliyetleri hakkında bilgi almıştır.

Editör: Enes Kılıç