Rixos Tersane İstanbul'un açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin katılımıyla gerçekleşti. Törende, Tersane İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan miras kalan 600 yıllık geçmişi modern bir yaşam alanı olarak İstanbul'a kazandıracağı vurgulandı.
Uraloğlu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Haliç, Camialtı ve Taşkızak tersaneleri olarak ayrılan proje alanının son 30 yılda işlevini kaybettiğini ve yaklaşık 150 yıldır sivillerin giriş yapamadığı bir bölge olduğunu hatırlatarak, bu tarihi bölgenin karakterini koruyarak geleceğe taşınacağını ifade etti.
Tersane İstanbul'un Özellikleri
Tersane İstanbul Projesi, Türkiye ve dünya ölçeğinde eşi görülmemiş büyüklükte bir tarihi miras alanının geleceğe aktarılmasına örnek bir proje olarak tanımlandı. Proje, Osmanlı dönemine ait 26 tarihi gemi inşa atölyesi ve kızak yapısının korunarak geleceğe aktarılmasını hedefliyor.
Proje kapsamında sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme mekanları, sosyal aktivite alanları, 1000 kişilik cami, kütüphane, gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı alanlar, tarihi yarımadanın turizmini destekleyen konaklama alanları, 70'er kapasiteli iki yat limanı ve su sporları alanları oluşturulacak. Bu kapsamda, 1,8 kilometrelik sahil hattının bir buçuk yüzyıldan sonra vatandaşlarla buluşturulacağı belirtildi.
İlk Faz ve Gelecek Hedefler
Uraloğlu, Tersane İstanbul Projesi'nin dört fazda inşa edildiğini ve toplam 279 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip ilk faz kapsamında 41 bin 470 metrekare ticari alan, 99 ve 432 odalı iki otel, 245 apart ünite ve 7 bin 300 metrekarelik kültür-sanat alanının yer alacağını belirtti. İlk fazın ilk kısmı olarak Rixos Tersane İstanbul Oteli'nin açılışının yapıldığını ve halkla buluşturulacak ilk fazın tamamlanmasının bu yıl bitmeden hedeflendiğini söyledi.
Gelecek Projeler ve Vizyon
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ülkeyi ve İstanbul'u geleceğe taşıyacak, vatandaşların yaşam kalitesini artıracak projeler ve yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini belirten Uraloğlu, "Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından gelecek misafirlere en güzel hizmeti verecek Rixos Tersane İstanbul'un bir kez daha turizm sektörümüze ve İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum." açıklamasında bulundu.
Projenin Ekonomik Etkileri
Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, proje kamu kaynağı kullanılmadan hayata geçirilmiş olup, 45 yıllık işletme süresi boyunca Hazineye 1 milyar 346 milyon doların üzerinde kira geliri kazandırması bekleniyor. Proje, hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin marka değerini artıracak büyük bir yatırımı temsil ediyor.