Bakan Uraloğlu, toplantıda dost ve kardeş ülke Azerbaycan ve Özbekistan’a duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ticarette alternatif güzergahların önemine vurgu yaptı. "Orta Koridor’un çok net bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz." diyen Uraloğlu, bu projeler üzerinde birçok çalışmanın hayata geçirileceğini aktardı.
Uraloğlu, multimodal taşımacılığın artırılması gerektiğini belirterek, "Taşınan malın başka bir koridora çekilmesi değil, mevcut koridorların üzerine artan malı taşımak bile fayda sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
"ORTA KORİDOR'U NE KADAR GÜÇLENDİRİP NE KADAR YÜKÜ ALABİLİRSEK HEPİMİZİN FAYDASINA OLUR"
Orta Koridor'dan demiryolu ile yüklerin en doğudan en batıya sadece 18 günde taşındığını dile getiren Uraloğlu, Süveyş Kanalı'nın 35 ve Ümit Burnu'nun 45 günde yük taşıdığını hatırlatarak, zamanın en kıymetli unsur olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesi gerekliliğine dikkat çekerek, Türkiye’nin Dilucu’dan Iğdır ve Kars’a kadar uzanan 224 km’lik hattın inşaatına bu yıl başlamayı hedeflediğini açıkladı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden demiryolu güzergahının hayata geçirileceğini belirterek, bu gelişmenin potansiyel taşıma kapasitesini artıracağını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin yaklaşık 2100 kilometrelik bir aksla Orta Koridor’a bağlanacağını ifade etti.
ÜÇLÜ EYLEM PLANI
Uraloğlu, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan arasında imzalanacak Üçlü Eylem Planı’nın, Orta Koridor’un daha etkin hale gelmesini ve bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşılmasını kolaylaştıracağını kaydetti.
KALKINMA YOLU PROJESİ VİZYONU
Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun sadece ekonomik bir hat değil, aynı zamanda bölgedeki iş birliği, barış ve kalkınma fırsatlarını da pekiştiren bir yol olduğunu belirtti. "Bizlere sadece ticaret yapma imkanı sunmuyor, aynı zamanda daha güçlü bir bölgesel bütünleşme sağlıyor." dedi.
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, konuşmasının sonunda, Türkiye'nin bu projelerle ekonomik ve sosyal yönden önemli adımlar atacağını sözlerine ekledi.