Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) Türkiye’nin çevreci ulaşım projelerini anlattı.

Sıfır Emisyon Hedefi İçin Yol Haritası

Türkiye'nin 2053 yılı sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Uraloğlu, elektrikli trenlerin, kara taşıtlarının ve metro ağlarının geliştirilmesinin yanı sıra bisiklet ve skuter kullanımının teşvik edildiğini söyledi. Şehirlerdeki altyapı düzenlemelerinin merkezi hükümet ve yerel yönetimler iş birliğiyle devam ettiğini ifade etti.

Uraloğlu, “Türkiye'deki 58 havaalanından 50'sinin karbon sertifikasına sahip olduğunu ve bu oranın dünyada en yüksek seviyelerden biri olduğunu” vurguladı.

Bakan Uraloğlu Hedefimiz, Ulaşımda Sıfır Emisyon2

Bakan Güler: Suriye Milli Ordusu'nun topraklarının tamamını kurtaracağına inanıyoruz Bakan Güler: Suriye Milli Ordusu'nun topraklarının tamamını kurtaracağına inanıyoruz

Orta Koridor ve Elektrikli Trenler

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin, Orta Koridor üzerinden Londra’dan Çin’e uzanan ticaret hattında önemli bir aktör olduğunu belirtti. Elektrikli trenlerin bu koridorda kullanılmasının, emisyon salınımını azaltmada kritik rol oynayacağını ifade etti.

“Dizel ve fosil yakıtlı lokomotiflerin emisyon oranları artacak. Biz de elektrikli tren ve lokomotifleri geliştirmeye devam ediyoruz. Bu hedef doğrultusunda Orta Koridor’un kapasitesini artıracak projeler üzerinde çalışıyoruz,” dedi.

Ticaret ve Çevre Denge İçinde Yürütülüyor

Türkiye’nin 67 ülkenin dört saatlik uçuş mesafesinde bulunduğunu belirten Uraloğlu, bu avantajın ticaret ve lojistikte çevreci çözümlerle birleştirileceğini dile getirdi. Bakan, “1,5 milyar insan ve 51 trilyon dolarlık ekonomik potansiyeli çevreyi gözeterek nasıl geliştirebiliriz, bunun üzerine çalışıyoruz,” diye konuştu.

Kaynak: AA