Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

Bakan Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yayınlanan mesajda; "Toprak hayattır, geleceğimizdir.  Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak için toprağımıza sahip çıkıyor; iklim krizinin sebep olduğu kuraklık riskine karşı çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Ortak Evimiz Dünyamızın yarınları için Cumhurbaşkanımız Sayın Erdogan'ın liderliğinde, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Hedeflerimiz doğrultusunda gayretle, şevkle çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Ayrıca; 2053 yılına kadar net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerine ulaşma çabaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, yaklaşık 2,7 milyon metrekarelik yeni karbon yutak alanı oluşturduklarını açıkladı. Bu adımın, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve Türkiye'nin karbon stokunu artırmak amacıyla atıldığını belirten Özhaseki, 2024 yılı itibarıyla hedeflerinin 3,5 milyon metrekarelik yeni karbon yutak alanı oluşturmak olduğunu bildirdi.

Kalkan operasyonlarında 656 düzensiz göçmen yakalandı Kalkan operasyonlarında 656 düzensiz göçmen yakalandı

Özhaseki, bakanlık olarak çölleşmenin dünya genelinde yarattığı etkilerin farkındalığını artırmak amacıyla yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışmalarla iklim değişikliği ile mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Ayrıca çölleşmeyle mücadele kapsamında yapılan tüm faaliyetleri desteklediklerini belirten Özhaseki, Türkiye'nin daha yeşil bir geleceği hedeflediğini söyledi.

Özhaseki ayrıca, 2053 Net Sıfır Emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda Türkiye genelinde millet bahçelerinin yaygınlaştırılması çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ülke genelinde 81 ilde toplam 75 milyon 886 bin metrekarelik alanda çalışmaların yürütüldüğünü açıklayan Özhaseki, hedeflerinin 100 milyon metrekarelik millet bahçesini ülkeye kazandırmak olduğunu dile getirdi.

Özhaseki, ayrıca Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik düzenledikleri Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Çalıştaylarıyla da çölleşmeyle mücadeleyi desteklediklerini ve bugüne kadar 22 farklı Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi gerçekleştirdiklerini belirtti. 2053 hedefleri doğrultusunda kuraklık ve erozyon gibi ortak meselelerde işbirliğinin önemine dikkat çeken Özhaseki, tarım alanlarında meydana gelen toprak erozyonunu azaltmaya yönelik çalışmalara da devam ettiklerini vurguladı.

Son olarak, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nün kademeli olarak yürüttüğü projelerle iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmeyi, çölleşmeyle mücadeleyi, erozyonu önlemeyi ve sel-risklerini azaltmayı hedeflediğini belirten Özhaseki, bu projeler aracılığıyla doğal kaynakların korunmasını, doğal afetlere karşı önlemlerin artırılmasını ve biyolojik çeşitliliğin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Editör: Hazal Mihrace Göksun