Türkiye ile Katar arasında 9 yeni anlaşma imzalanacak Türkiye ile Katar arasında 9 yeni anlaşma imzalanacak

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, finans konusunun gündemdeki en önemli konu olduğunu ifade etti. 10 gün sürecek toplantılarda, gelişmekte olan ülkelere finansal destek sağlanmasını beklediklerini vurguladı. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele, uyum ve azaltım politikalarına dair projelerini dünya ile paylaştıklarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne yönelik stratejilerin de duyurulduğunu söyledi.

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi İçin Altyapı Çalışmaları

Bakan Kurum, 2025 yılı ilk çeyreğinde Meclis’ten geçmesi beklenen İklim Kanunu ile Türkiye’nin 2053 yılına dair yol haritasını hayata geçireceklerini belirtti. “Bakanlıklarımız bu hedefler doğrultusunda projelerini gerçekleştirecek. Amacımız, ülkemize daha iyi bir gelecek sunabilmek” dedi.

Biyoçeşitliliği Koruma ve Sürdürülebilir Tarım Adımları

Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda tarihi sorumluluğunun çok az olduğunu belirten Bakan Kurum, yine de iklimle mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Yenilenebilir enerji yatırımları, Togg’un üretimi ve yüksek hızlı tren hatlarının arttırılması gibi projelerle emisyonları düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, biyoçeşitliliğin korunması için de adımlar attıklarını ve sürdürülebilir tarım ekonomisini desteklediklerini kaydetti.

"Amacımız çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak"

Bakan Kurum, COP31 başkanlığına adaylıklarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İklim Liderleri Zirvesi’ndeki konuşmasında dünya ülkelerine iletildiğini belirtti. Türkiye'nin COP31 için adaylığının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında köprü işlevi görmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. "Amacımız çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak" diyen Kurum, Türkiye'nin iklim mücadelesindeki kararlılığını yineledi.

Kaynak: AA