Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Getmobil Yenileme Merkezi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi dijital teknolojilerde "devler ligine" taşıma arzusunu dile getirdi. Kacır, genç nüfusun enerjisi ve gelişmiş teknoloji altyapısıyla bu hedefe ulaşacaklarını vurguladı.

Türkiye'den Suriye'ye elektrik desteği Türkiye'den Suriye'ye elektrik desteği

Kacır, 21. yüzyılda yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve robotik gibi yenilikçi teknolojilerin iş modellerinin belirleyici unsurları haline geldiğini belirtti. 4. Sanayi Devrimi ve dijital dönüşümün hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade eden Kacır, cep telefonlarının teknolojik gelişimin somut örneklerinden biri olduğunu anlattı.

Bakan Kacır, "Bundan 30 yıl önce mekandan bağımsız telefon görüşmesi yapamıyorduk. Günümüzde cep telefonları, bilgiye anında erişim sağlayan ve küresel bağlantılar kurmamızı mümkün kılan cihazlar haline geldi," dedi. Ayrıca, Türkiye’de 93 milyon mobil telefon abonesi bulunduğunu ve akıllı mobil cihaz kullanıcılarının günlük internette geçirdiği sürenin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu aktardı.

"Türkiye, yazılım ve inovasyon alanında küresel pazarda sağlam bir yer edindi"

Kacır, gençlerin teknolojinin sadece tüketici kısmında değil, üretiminde de rol almasını arzuladıklarını belirterek, AR-GE teşvikleri, teknopark uygulamaları ve TÜBİTAK destekleri ile teknolojinin öncüsü bir Türkiye inşa ettiklerini ifade etti. Son 22 yılda teknoloji ekosistemini büyüten adımlar sayesinde, Türkiye'nin yazılım ve inovasyon alanında küresel pazarda sağlam bir yer edindiğini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, tüketim iştahının çağımızın önemli sorunları arasında olduğunu ve kaynakların kontrolsüzce tüketilmesinin sürdürülebilir bir ekonomi için büyük bir engel teşkil ettiğini belirtti. Elektronik ürünlerin ömrü dolmadan terk edilmesinin daha fazla kaynak tüketimi ve atığa yol açtığını söyleyen Kacır, bu durumu tersine çevirmek için verimli kaynak kullanımı ve uzun ömürlü ürünlere yönelmenin önemini vurguladı.

"Elektronik atıkların geri kazanımı ve bertarafı önem taşıyor"

Elektronik atıkların geri kazanımı ve bertarafının önemine de dikkat çeken Kacır, Türkiye'nin elektronik atık geri dönüşümüne yönelik önemli yatırımlar yaptığını söyledi. 2012 yılından bu yana 2 milyar lirayı aşan yatırımla 16 tesis kurulduğunu ve e-atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması için önemli bir altyapı oluşturduklarını aktardı.

"Geçen yıl elektronik sektörünün toplam ithalatı 33,9 milyar dolara ulaştı"

Geçen yıl elektronik sektörünün toplam ithalatının 33,9 milyar dolara ulaştığını belirten Kacır, mevcut ithalatı daha makul seviyelere çekmek ve elektronik ürünlerin çevreci kullanımını artırmak için çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, sektörün düzenlenmesi ve tüketicinin korunması amacıyla yapılan yasal düzenlemelere değindi.

Son olarak, Getmobil Yenileme Merkezi’nin açılışıyla modern çağın teknolojik devriminde Türkiye'nin önemli bir yatırım daha kazandığını ve bu tesisin elektronik ithalatını azaltarak sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi. "Her yenilenen cihaz, her geri dönüştürülen parça, gelecek nesillere bırakacağımız mirasın bir kıymeti olacak," diye ekledi.

Kaynak: AA