Kacır, dünyanın hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu belirterek, teknolojik gelişmelerin girişimcilik ekosistemini de etkilediğini ifade etti. Yenilikçi ve yüksek katma değerli teknolojik girişimlerin, ekonomik ve toplumsal değer üretiminde öncü rol üstlendiğini belirtti.
Teknoparklar ve AR-GE Merkezi Sayılarında Büyük Artış
Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonundan hareketle, teknoloji girişimciliğindeki faaliyetlerin sürdürüldüğünü vurgulayan Kacır, "Teknoparklarımızın sayısını 2'den 104'e çıkardık. Teknoparklarımızda AR-GE ve inovasyon yapan girişimlerin sayısını 10 bin 800'ün üzerine yükselttik. AR-GE ve tasarım merkezlerimizin sayısı ise bin 600'ü geçti," dedi.
Kacır, teknolojik girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi için çeşitli finansman mekanizmaları kurduklarını ve bu mekanizmalar aracılığıyla girişimcilere toplam 7,3 milyar lira kaynak sağladıklarını açıkladı. Ayrıca, 67 milyar liralık finansmanı harekete geçirdiklerini belirtti.
TÜBİTAK BiGG ve Diğer Destek Programları
Bakan Kacır, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) ile 2 bin 379 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladıklarını ve BiGG girişimlerine yüzde 3 hisse karşılığında 900 bin lira yatırım yaptıklarını söyledi. Bu programın, lisans ve ön lisans öğrencilerine teknoloji girişimciliği kapılarını araladığını vurguladı.
Türkiye Tech Visa Programı ile Küresel Yetkinlikler Kazanılacak
Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Tech Visa Programı'nın teknoloji alanında yetkin profesyoneller ve yenilikçi girişimcilerin Türkiye'de güçlü bir gelecek inşa etmelerine olanak tanıyacağını belirtti. Program kapsamında, katılımcılara 3 yıl süreli özel çalışma izni verilecek ve yurt dışından gelen girişimcilere hukuki, mali ve teknik danışmanlık sunulacak.
Kacır, Türkiye Tech Visa Programı'nın, ülkenin küresel bir teknoloji merkezi olma yolundaki önemli adımlardan biri olduğunu ifade ederek, "Programın en büyük kazananı Türk teknoloji girişimleri ve nitelikli insan kaynağımız olacaktır. Teknoloji girişimciliğinde başarının anahtarı ekosistemin ölçeğidir," dedi.
Türkiye'nin Küresel Teknoloji Merkezi Olma Vizyonu
Kacır, Türkiye'nin uluslararası teknoloji yetenekleri ve firmalar için sunduğu avantajlarla dünya çapında bir teknoloji merkezi olma yolunda ilerleyeceğini belirtti. Programın, ülkenin teknoloji girişimcilik ekosistemini güçlendireceğine ve başarılı girişimlerin sayısını artıracağına inandığını vurguladı.