Göçün tarih boyunca var olduğunu ve iş gücü göçünün özellikle Sanayi Devrimi'nden bu yana artarak önem kazandığını ifade eden Bakan Işıkhan, dünya genelinde yaşanan krizlerin ve "mega trendler" olarak adlandırılan ikiz dönüşümün iş gücü piyasalarını derinden etkilediğini söyledi.

Yerli İş Gücünü Öncelikli Hedef Olarak Belirliyoruz

Işıkhan, ülkelerin hem ulusal iş gücünü korumayı hem de nitelikli iş gücünü çekmeyi hedeflediğini vurgulayarak, Türkiye'nin de bu stratejiyi benimsediğini kaydetti. "Biz, millet olarak üretmenin, emeğin, alın terinin ve çalışan hakkının ne kadar değerli ve kutsal olduğunun bilinci içerisindeyiz. Hem kültürümüz hem de inanç değerlerimiz, bizi bu kültür içerisinde yoğurmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 'İnsana yakışır iş, yeşil ve dijital dönüşümü tamamlamış güvenli bir iş ortamında tam istihdam ile sürdürülebilir kalkınmayı sağlamış müreffeh bir Türkiye' vizyonu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, ilgili tüm paydaşlarımızla ve sosyal diyalog anlayışıyla Türkiye Yüzyılı'nı emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlıyız." dedi.

Çalışma hayatında yaşanan hızlı dönüşümlerin, bazı sektörlerde ve mesleklerde iş gücü ihtiyacını gün geçtikçe artırdığına dikkati çeken Işıkhan, şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Meclis Başkanı'nı kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Meclis Başkanı'nı kabul etti

"Bu ihtiyacı karşılamak üzere Bakanlık olarak nitelikli yabancı iş gücünü, ülkemiz iş gücü piyasası erişimine hazırlıyoruz. Böylece, ülkemizin nitelikli iş gücü teminindeki küresel yarıştan kopmadan ve elbette yerli iş gücümüzü önceleyerek ve koruyarak yabancılara çalışma izni veriyoruz. Uluslararası iş gücü politikamızın temelinde öncelikle kendi vatandaşlarımıza istihdam olanakları sağlamanın yer aldığını özellikle belirtmek isterim. Kendi iş gücü arzımızın yeterli olmadığı hallerde uluslararası iş gücünün tamamlayıcı etkisinden istifade ediyoruz."

Türkiye Tech Visa Programı ile Yenilikçi Girişimler Desteklenecek

Bakan Işıkhan, bilgi ve iletişim sektörünün büyük ekonomiler için vazgeçilmez olduğunu belirterek, Türkiye'nin hızla gelişen start-up ekosistemine yabancı yetenekler kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye Tech Visa programı çerçevesinde, yabancı girişimcilere hızlandırılmış çalışma izni süreçleri sunulacak ve 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. 

Işıkhan, konuyla ilgili konuşmasında, "Bilhassa start-up modeliyle kurulan ve büyüyen şirketler, gelişmekte olan ekonomiler için önemli bir rekabet alanıdır. Türkiye'de halihazırda hızla gelişmekte olan bir start-up ekosistemi mevcuttur. Daha önce Turcorn'u çıkararak kendini ispatlayan ve yenileri için desteklediğimiz ekosistemimizi, yeni aktörlerle de beslemek, küresel rekabette geri kalmamak için elzem niteliğindedir." değerlendirmesinde bulundu.

Program, bürokratik süreçleri kısaltarak hızlı bir şekilde iş gücü ihtiyacını karşılamayı ve yerli iş gücünün kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Işıkhan, bu çeşitliliğin girişimcilik ekosistemini zenginleştireceğini ve yeni fırsatlar yaratacağını belirtti.

Uluslararası Yetenek Transferi ve Gelecek Vizyonu

1 Eylül 2022'den bu yana yürütülen "Uluslararası Yetenek Transferi Programı" kapsamında 2 bin 544 yabancı yeteneğin Türkiye'ye kazandırıldığını ifade eden Işıkhan, bu programlarla daha güçlü, yenilikçi ve rekabetçi bir yatırım ortamı sağlanacağını vurguladı. "Program kapsamında bugüne kadar 2 bin 544 parlak yeteneği ülkeye kazandırdıkları bilgisini paylaşan Işıkhan, "Bakanlık olarak amacımız, teknoloji girişimciliğini teşvik etmek ve bunun önündeki engelleri kaldırmak için geliştirdiğimiz bu gibi programlarla daha güçlü, yenilikçi ve rekabetçi bir yatırım ortamı sağlamaktır. Bugün attığımız adımlar hem 12. Kalkınma Planımız hem Türkiye Yüzyılı vizyonumuz hem de geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte açıkladığımız Orta Vadeli Program doğrultusunda ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma konusundaki gayret ve kararlılığımızı da destekleyecektir." ifadelerini kullandı." dedi.

Son olarak, Türkiye Tech Visa programının hayata geçirilmesine katkıda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ekibine teşekkür eden Işıkhan, programın ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Kaynak: AA