Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, NTV yayınında Türkiye'de doğurganlık oranlarının düşmesine ilişkin soruları cevapladı. Göktaş, TÜİK ile "Türkiye Yaşlı Profili" araştırması yaptıklarını, buna göre Türkiye'nin yaşlı nüfusunun son beş yılda yüzde 21,4 arttığını belirtti.

İngiltere'de soğuk hava dalgası! Sarı alarm verildi İngiltere'de soğuk hava dalgası! Sarı alarm verildi

Doğurganlık Oranı ve Genç Nüfus Azalıyor

Bakan Göktaş, TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de doğurganlık oranının nüfusun kendini yenileme seviyesinin altında olduğunu belirtti. Şu anda %1,51 olan doğurganlık oranı, kritik seviye olan %2,1'in oldukça altında. Göktaş, bu durumu "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendirerek, Avrupa ülkelerinin benzer sorunlarla mücadele ettiğini ifade etti. Eğer bu trend devam ederse, 20-25 yıl içinde Türkiye'de askere gidecek genç nüfus bulmak zorlaşacak.

Genç Nüfusu Artırmaya Yönelik Çalışmalar

Genç nüfusun artması ve doğurganlık oranlarının yükselmesi için çok yönlü bir yaklaşım benimsediklerini belirten Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile bir çalışma grubu oluşturacaklarını açıkladı. Bu grup, sahadan gelecek veriler ve mevcut politikaları kullanarak kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirecek. Göktaş, ekonomik kaygıların çocuk yapma kararını etkilediği yönündeki bazı iddialara karşılık, yurt dışı örneklerinde maddi teşviklere rağmen doğurganlık oranlarının artmadığını belirtti.

Aile ve Gençlik Fonu ve Koruyucu Aile Projesi

Aile ve Gençlik Fonu'na genç çiftlerden büyük ilgi geldiğini belirten Göktaş, bugüne kadar 11.257 çiftin başvurduğunu ve 2.386 çifte 357 milyon 900 bin lira ödeme yapıldığını söyledi. Ayrıca, koruyucu aile sisteminde de büyük bir artış yaşandı. 2002 yılında 515 çocuğun koruyucu aile yanında büyüdüğünü belirten Göktaş, bugün bu sayının 10.268'e ulaştığını ifade etti. Koruyucu ailelerin karşılaştığı sorunları çözmek için Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile iş birliği yapıldığını ve e-okul, MHRS ve e-nabız gibi sistemler üzerinden çocukların takibinin kolaylaştırıldığını açıkladı.

Çocuk Evleri ve Yeni Yaşam Modelleri

Devlet himayesindeki çocuklara yönelik hizmetlerde büyük değişimler yapıldığını belirten Göktaş, şu anda bin 185 çocuk evi, 115 çocuk evleri sitesi ve 62 ihtisaslaştırılmış çocuk evleri sitesinde toplam 14.797 çocuğa hizmet verdiklerini söyledi. Bu yeni yaşam modelleriyle çocukların sosyal hayata uyum sağlamalarını amaçladıklarını belirten Göktaş, çocukların aile ortamında büyümelerini sağlayarak günlük hayata dair sorumluluklar alabilecek şekilde yetiştirildiklerini ifade etti.

Editör: Hazal Mihrace Göksun