Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2023-2028 Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde 2024 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği 2025 Yılı Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binasında düzenlenen toplantıya Bakan Göktaş’ın yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri de katıldı.
ÇOCUKLARIN HAKLARI İÇİN KAPSAMLI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bakan Göktaş, çocukların haklarını korumak amacıyla yürütülen çalışmaların “çocuğun üstün yararı” ilkesi doğrultusunda sürdürüldüğünü belirtti. 2023-2028 Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın önemli bir yol haritası sunduğunu ifade eden Göktaş, altı stratejik amaç doğrultusunda 2024 yılında kapsamlı faaliyetler gerçekleştirildiğini söyledi.
“Çocuk hakları ve katılımı” çerçevesinde 34 binden fazla çocuğun yer aldığı Çocuk Hakları Komiteleri ile çocukların karar alma mekanizmalarına katılımını sağladıklarını vurgulayan Göktaş, çocukların hak ve sorumluluk bilinciyle yetişmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.
EVLAT EDİNME VE KORUYUCU AİLE HİZMETLERİ ARTIYOR
Çocuk koruma ve destek hizmetlerinde de önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Göktaş, 2024 yılında 589 çocuğun evlat edinme hizmetinden faydalandığını ve bugüne kadar toplam 20 bin 222 çocuğun aile sıcaklığına kavuştuğunu açıkladı. “Gönül Elçileri Projesi” kapsamında 10 bin 467 çocuk koruyucu ailelerle buluşturuldu. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Hizmeti ile de 170 bin 567 çocuğa ailelerinin yanında destek sağlandı.
DİJİTAL BAĞIMLILIĞA KARŞI YENİ YASAL DÜZENLEME YOLDA
Bakan Göktaş, çocukların dijital dünyada güvenli bir şekilde yer alabilmesi için bilgi teknolojilerine erişim ve güvenli internet kullanımı konusunda 21 farklı faaliyet yürütüldüğünü belirtti. Dijital bağımlılık tehlikesine dikkat çeken Göktaş, 13 yaşa kadar tam kısıtlama, 13-16 yaş arası içinse ebeveyn onayı gerektiren kademeli bir düzenleme önerdiklerini açıkladı.
Bu konuda yasal düzenleme çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirten Göktaş, “Sosyal Medya Çalışma Grubumuz ile koruyucu ve önleyici çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarda Mahremiyet Bilinci eğitimlerimizle 2024 yılı sonu itibarıyla 159 bin 584 kişiye ulaştık. Çocukların sosyal medya kullanımına yönelik ülkemize özgü bir model geliştirmek için de çalıştaylar düzenledik. Eğitimciler, psikologlar, çocuk gelişimciler ve dijital platform temsilcileriyle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik,” dedi.
DAHA GÜVENLİ BİR DİJİTAL ORTAM
Bakanlık olarak çocukların dijital dünyada karşılaştıkları riskleri minimize etmek için gerekli adımları attıklarını vurgulayan Göktaş, ilgili bakanlıklarla yapılacak bu yasal düzenleme sayesinde çocuklara daha güvenli bir dijital ortam sunmayı hedeflediklerini belirtti.