Türkiye, Etiyopya ile Somali arasındaki gerilimde arabulucu rolünü üstlendi. Etiyopya'nın, 1 Ocak 2024'te Somali’den bağımsızlığını ilan eden ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan Somaliland ile imzaladığı anlaşmanın ardından başlayan gerilimde, Türkiye'nin Somali ile imzaladığı "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması" dikkat çekti. Türkiye, anlaşmanın Somali'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek, Etiyopya'nın Somali ile olan sorununu çözmek için devreye girdi.

Türkiye, Etiyopya'nın arabuluculuk talebini kabul ederek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan aracılığıyla iki ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getirdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’a barışçıl çözüm çağrısında bulundu. Türkiye, iki ülkenin sorunlarını uluslararası hukuka uygun şekilde ve diyalog yoluyla çözmelerini teşvik ediyor.

Etiyopya, Somali'den denize erişim sağlamak için Somaliland ile yaptığı anlaşmayı, Türkiye'yle geliştirdiği askeri ve savunma sanayi işbirliği çerçevesinde kullanma planları yapıyor. Türkiye, bölgesel barışı destekleme çabalarını sürdürüyor ve diplomatik süreçte önemli bir rol oynuyor.

Bakan Fidan: Etiyopya-Somali krizinde taraflar arasında önemli yakınlaşma sağlandı

Bakan Fidan, 1 Temmuz'da Ankara'da başlayan Etiyopya-Somali müzakerelerin ikinci turunun bugün tamamladığını açıkladı.

Görüşmelerde bazı spesifik çözüm yollarını ele aldıklarını ifade eden Fidan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bu formüller, mevcut farklılıkların giderilmesini ve her iki taraf için de kabul edilebilir bir çerçeve üzerinde mutabık kalmamızı hedefliyor. İlk tura kıyasla çok daha fazla sayıda konuyu, çok daha kapsamlı bir şekilde ele aldık. Bu memnuniyet verici bir gelişmedir. Atılacak somut adımların ayrıntılarına ve teknik boyutlarına odaklanma imkanı bulduk.

"Kayda değer bir ilerleme sağlandı"

Taraflar arasında bazı temel ilkeler ve spesifik unsurlar üzerinde önemli yakınlaşma sağlandı.
Bu bakımdan kayda değer bir ilerleme sağlandı.

Türkiye olarak hedefimiz, sadece Somali ve Etiyopya'nın değil, tüm bölgenin yararına
olacak şekilde mevcut kaygıların giderilmesi ve sorunların çözülmesidir. İşbirliğine dayalı ve yapıcı bir çözüme ulaşılabileceğine inanıyoruz.

Narin Güran cinayetinde 6 dakika 45 saniye detayı! Oy birliğiyle karar verildi Narin Güran cinayetinde 6 dakika 45 saniye detayı! Oy birliğiyle karar verildi

"Ankara Süreci devam ediyor ve bizler kararlıyız"

Tarafların devamlı iştiraki ve Ankara Süreci'nin başarısına olan bağlılıklarının devam etmesiyle, bizi sürdürülebilir ve uygulanabilir bir sonuca götürecek parametreleri, ilgili herkesin yararına olacak şekilde sonuçlandırabilmeyi hedefliyoruz. Ankara Süreci devam ediyor ve bizler kararlıyız.
Bu süreci başarıyla sonuçlandırmak umuduyla üçüncü tur için 17 Eylül’de Ankara'da yeniden bir araya geleceğiz.

Bu arada taraflar ve bölgesel ortaklarımızla istişarelerimiz de devam edecek. Dışişleri Bakanları Taye Atske Selassie ve Ahmed Muallim Fiqi başkanlığındaki heyetler görüşmelerimiz boyunca güçlü bir çalışma ve özveri gösterdiler. Gösterdikleri çabadan ötürü kendilerine teşekkür ediyorum.

"Türkiye görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde üstlendi"

Türkiye, bu görevi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde üstlendi. Türkiye olarak, Başbakan Sayın Abiy Ahmed Ali ve Cumhurbaşkanı Sayın Hassan Sheikh Mohamud'un Ankara Süreci'nin başarısı için yapıcı yaklaşımlarını ve kararlılıklarını sürdürmelerini bekliyoruz. 

Kaynak: BBC - TRT