Bakan Ersoy, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen "COP29'da Kültür Tabanlı İklim Eylemi için 2. Yüksek Düzeyli Bakanlar Diyaloğu"na katılarak burada konuştu.

Ersoy, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Paris Anlaşması ve COP toplantıları gibi küresel girişimlerin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini ve net hedefler belirlediğini söyleyerek, bu konuda hala yapılacakların bulunduğunu ve gerekli sonuçları elde edebilmek için uluslararası iş birliğinin devamının büyük önem taşıdığını vurguladı.

"Ortak Mirasımızı Koruma Sorumluluğumuz Var"

Ersoy, UNESCO'nun Dünya Mirası alanlarına yönelik uyarılarından bahsederek, iklim değişikliğinin hem kültürel hem de doğal mirası tehdit ettiğini söyledi. "2050 yılına kadar birçok buzul alanının yok olacağı öngörülüyor. Bu, kültürel mirasımızı korumanın aciliyetini gösteriyor" dedi.

Ambulans helikopterin düşme anı taksi kamerasında Ambulans helikopterin düşme anı taksi kamerasında

Türkiye'nin İklim Hedefleri

Bakan Ersoy, 2021'de Paris Anlaşması'na tam taraf olduklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2053 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefini koyduğunu hatırlattı. Bu çerçevede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kurulduğunu ve bölgesel stratejiler geliştirildiğini ifade etti. Mart 2024'te ise kültürel mirasın korunmasına yönelik yeni bir uyum stratejisi açıklanacağını belirtti.

"Küresel Eylem Şart"

İklim kriziyle mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini vurgulayan Ersoy, "Hiçbir ülke bu sorunları tek başına çözemez. Bu yüzden küresel ve koordineli bir eylem zorunludur" dedi. Türkiye'nin Azerbaycan'ın COP29 başkanlığına desteğini de ifade eden Ersoy, "Hep birlikte, herkes için sürdürülebilir ve iklim dirençli bir gelecek için çalışmaya kararlıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA