Bakan Bolat, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçeleriyle ilgili sunum yaparken, İsrail'e uygulanan ticaret ambargosu ve Filistin ile yapılan ticaret hakkında da açıklamalarda bulundu. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Filistin’de soykırıma ve vahşi katliamlara devam ettiğini vurgulayan Bolat, Türkiye’nin Filistinlilere yardım noktasında öncü bir ülke konumunda olduğunu söyledi. İsrail’in saldırıları sonucu 50 bine yakın kişinin şehit olduğunu ve 100 binden fazla kişinin de yaralandığını ifade eden Bakan Bolat, Türkiye’nin zor şartlar altında Filistin’e 85 bin ton yardım gönderdiğini belirtti.
Filistin ve İsrail ile Ticaretin Detayları
1993 Oslo Barış Anlaşması çerçevesinde Filistin Devleti'nin İsrail topraklarında bir ada gibi kaldığını belirten Bolat, Filistin’in kara sınırı, deniz sınırı ve limanı olmadığını hatırlatarak, ticaretinin yüzde 98’inin İsrail üzerinden yapıldığını açıkladı. 1996’da Türkiye ve İsrail arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını, 2005’te ise Türkiye ile Filistin arasında benzer bir anlaşmanın yapıldığını belirten Bolat, 2022’de toplamda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu söyledi.
İsrail ile Ticaretin Durduğu Dönem
Filistin hükümetinin İsrail ile ticaretin zorluğunu dile getirdiğini anlatan Bolat, 9 Nisan 2024’te hükümetin aldığı karar doğrultusunda 54 gümrük faslında toplam 1019 üründe ihracatın durdurulduğunu kaydetti. "Burada hemen aynı gün 'İsrail’e jet yakıtı satıyor' diye bir karalama kampanyası yapıldı. Bunu da aynı gün belgeleriyle ortaya koyduk" diyen Bolat, 2024 yılında sadece 88 bin dolarlık bir satış yapıldığını ve bunun da İsrailli tur şirketlerine ait uçak benzininden kaynaklandığını belirtti.
İsrail ile Ticaretin Sıfırlandığı Vurgusu
Bakan Bolat, 2 Mayıs itibarıyla yapılan yeni kararın dünya çapında yankı uyandırdığını ve Türkiye'nin İsrail ile ticareti tamamen durduran tek ülke olduğunu belirterek, "İhracat, ithalat İsrail’le tamamen durdurulacak" açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda uluslararası zirvelerde İsrail’in baskı altına alınması için önderlik ettiğini vurgulayan Bolat, bu kararın ardından Filistin'e Türk mallarının ulaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir mekanizma kurduklarını açıkladı.
Filistin Ekonomisinin Ayakta Kalması İçin Çalışmalar
Filistin hükümetinin, Türk mallarına ihtiyaç duyduklarını belirttiğini aktaran Bolat, "Filistin topraklarında 6 milyon insan yaşıyor. Bu insanlar ne yiyip içecek? Ekonomi nasıl dönecek? İsrail baskısı altındayız" dediğini ifade etti. Filistin’e "625" gümrük koduyla kapı açıldığını ve bazı tarım ürünleri için de tavizler verildiğini açıklayan Bolat, Filistin'e yapılan ticaretin doğru ve şeffaf olduğunu belirtti.
Karalama Kampanyalarının Arkasında İsrail’in Çıkarları Var
Bolat, bazı karalama haberlerinin sadece İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiğini söyleyerek, “Filistin'in en büyük savunucusu olan Türkiye'nin çabalarını boşa çıkarmak, Filistin davasına zarar vermek isteyenlerin hezeyanlarıdır” dedi. Filistin’in ekonomik olarak ayakta kalması için her türlü desteği sağlayacaklarını belirten Bakan Bolat, Türkiye'nin bu konuda kararlı duruşunun süreceğini vurguladı.
'Kathrin' Gemisi İddialarına Yanıt
Ömer Bolat, uluslararası taşımacılığın yüzde 80’inin deniz yoluyla yapıldığını belirterek, Ambarlı Limanı'nda 'Kathrin' adlı gemi ile ilgili iddiaları yalanladı. "Bu gemi, santrale ekipman getiren bir gemiydi ve Ambarlı Limanı'ndan farklı limanlara gitti" diyerek, gemiyle ilgili daha fazla detay verdi. Bolat, Filistin gibi milli bir meselede iktidarın ve muhalefetin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.