Bakan Bolat, bu açıklamaları Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen "Balkan Rekabet Platformu" kuruluş toplantısında yaptı.

Toplantının, Balkan ülkeleri ile ortak platformda rekabet hukuku çalışmalarının koordinasyonunu sağlamayı ve tecrübe ile bilgi birikimini paylaşmayı hedeflediğini ifade eden Bolat, küresel düzeyde ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişimi için rekabet hukukunun önemine dikkat çekti.

Rekabet Hukukunun Küresel Önemi

Bakan Bolat, rekabet hukukunun, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunmasına yönelik kuralları içerdiğini belirterek, bu kuralların ticaret ve ekonomi üzerinde önemli etkiler yarattığını söyledi. Son yüzyılda teknolojik gelişmelerin ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri sıkılaştırdığını, buna rağmen artan korumacılık ve milliyetçilik hareketlerinin bu entegrasyonu zorladığını belirtti. Ancak küresel düzeyde iktisadi entegrasyonun sürdüğünü ve bu süreçte rekabet hukuku standartlarının zorunlu hale geldiğini kaydetti.

İktisadi küreselleşmenin gelişimi ile artan ticaret hacmi, doğrudan yatırımlardaki artış ve üretim süreçlerinin ülkeler arasındaki entegrasyonunun, rekabet mekanizmasını daha da önemli kıldığını belirten Bolat, küresel düzeyde bu mekanizmaların verimli ekonomik ortamlar yarattığını ve toplumsal refah ile kalkınmayı artırdığını dile getirdi.

Rekabet Kurulu'nun Denetimleri ve Cezalar

Ticaret Bakanı Bolat, son yıllarda Kovid-19, Rusya-Ukrayna Savaşı, lojistik ağlardaki sorunlar ve iklim değişikliği gibi jeopolitik gerilimlerin rekabet kurallarını ihlal eden bir ortam oluşturduğunu söyledi. Bu durumun tüm dünyada fiyatlama davranışlarını bozduğunu ve piyasa mekanizmasında aksamalara neden olduğunu belirtti. Uluslararası ticaretin artan haksız uygulamalarla rekabeti sınırlayıcı hale geldiğini vurgulayan Bolat, bu durumun rekabet hukuku ve düzenlemelerinin önemini artırdığını ifade etti.

Bu kapsamda, Türkiye'de Rekabet Kurumu'nun adil rekabeti sağlamak için kartel oluşumlarına ve piyasa bozucu eylemlere karşı denetimler yaptığını belirten Bolat, şu bilgileri paylaştı:

"Rekabet Kurumumuz, 2023'te 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira, bu yılın ilk 8 ayında ise 142 firmaya 4 milyar 840 milyon lira idari para cezası kesmiştir."

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı olarak iç ticarette de denetimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Bolat, bu yılın ilk 8 ayında 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Balkan Rekabet Platformu'nun Önemi

Bakan Bolat, toplantıda ayrıca Balkan ülkeleri arasındaki iş birliğinin ve Balkan Rekabet Platformu'nun önemine değindi. Bölgenin stratejik konumunun Asya ve Batı dünyası arasındaki ticaret yolları açısından köprü vazifesi gördüğünü belirterek, bu platform sayesinde bölgesel ve küresel rekabet politikalarının gelişimine katkı sağlanacağını söyledi.

"Bu platformla bölgesel iş birliği artırılacak, adil pazarlar oluşturulacak ve rekabet hukuku konusunda ortak standartlar geliştirilecek," diyen Bolat, bu işbirliğinin bölgede adil rekabet kültürünü yaygınlaştırmaya yardımcı olacağını kaydetti.

Gelecekteki Çalışmalar ve Hedefler

Bakan Bolat, bu platformun yanı sıra yeşil ekonomi, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi yeni alanlarda da çalışmalar yapılacağını belirtti. Bu alanlardaki faaliyetlerin de rekabet hukuku ve kurallarına uygun hale getirilmesinin önemini vurguladı.

BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi

Son olarak, adil bir piyasa ortamı oluşturulmadığı sürece ne sürdürülebilir büyümenin sağlanabileceğini ne de toplumsal refahın artırılabileceğini ifade eden Bolat, "Rekabet ortamının korunması için kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA