Bakan Bolat, bu tarihten sonra Türkiye'den İsrail'e yönelik hiçbir ihracat ve ithalat işlemi için tescil edilmiş gümrük beyannamesi bulunmadığını belirtti. Ayrıca, İsrail’den Türkiye’ye de herhangi bir sevkiyatın olmadığını vurgulayarak, "İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır" ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra, 2 Mayıs 2024 tarihinde alınan kararla, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine bir mutabakat sağlandığını belirten Bolat, bu çerçevede ihracata izin verildiğini söyledi. Ancak bu işlemlerin, "Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğu" bilgisi ile resmi olarak teyit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

TİHEK, Suriye'deki insan hakkı ihlallerini raporlayacak TİHEK, Suriye'deki insan hakkı ihlallerini raporlayacak

Bakan, 2022 yılında Filistin'in Türkiye'den yaptığı toplam ithalatın yaklaşık 7,7 milyar dolar olduğunu ve bunun %25'inin Türkiye’den gerçekleştiğini ifade etti. 2024 yılı itibarıyla, Filistin’e yönelik ihracatın istatistik sisteminde kendi kodu ile kaydedilmeye başlandığını belirtti.

Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her sevkiyat için Filistinli ithalatçıların Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvurduklarını ve sevkiyat bilgilerin elektronik ortamda teyit edilmesinin ardından tescil işlemlerinin gerçekleştirildiğini aktaran Bolat, "Ülkemiz, bu mekanizma ile mazlum Filistin Halkının ihtiyaçlarını karşılamaya ve Filistin’in haklı davasında ekonomik olarak destek olmaya devam edecektir" dedi.

Editör: Tuğçe Huy