Mücahit Ateş - Muhabir
Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile yürüttükleri ticaret diplomasisi kapsamında Türk iş dünyası temsilcileriyle, muhatap ülkelerin iş insanlarını bir araya getirerek karşılıklı yatırım, ticaret ve ekonomik ilişkileri artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Çekya'nın Türkiye ile son derece sağlıklı ilişkileri olan, ciddi bir siyasi veya ticari ihtilafının olmadığı dost bir ülke olduğunu vurguladı.
Çekya ile ticaret hedefleri
Bolat, Çekya ile ticaret hacminin son 20 yılda 450 milyon dolardan 6 milyar dolara çıktığını belirtti ve 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin ulaşılabilir olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2028'de 375 milyar dolar mal ticareti ve 200 milyar dolar hizmetler ihracatı hedeflediğini belirten Bolat, 2026 sonunda ise 302 milyar dolar mal ihracatı ve 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflerinin olduğunu açıkladı. Bu hedefler doğrultusunda, Çekya ile ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşmasının mümkün olduğunu ifade etti.
İhracat ve yatırım potansiyeli
Bolat, Türkiye'nin ihracatını hem hizmetlerde hem mallarda artırmayı hedeflediğini belirterek, bu kapsamda dış ticaret açığını ve cari işlemler açığını azaltmayı amaçladıklarını söyledi. Bakanlık bütçesinin yüzde 60'ının ihracatçılar lehine kullanıldığını paylaşarak, Eximbank ve diğer destek enstrümanlarıyla ihracatçılara destek olacaklarını vurguladı. 2024'te Çekya'nın Türkiye'nin hedef ülkeleri arasında yer aldığını belirtti.
Çekya'nın 11 milyonluk nüfusunun yanında yıllık 22 milyon turist ağırladığına dikkat çeken Bolat, turizm sektöründe yapılacak çok iş olduğunu ifade etti. Türkiye'nin dünyanın önemli turizm ülkelerinden biri olduğunu belirten Bolat, Türkiye'nin turist sayısı olarak dünya dördüncüsü, turizm geliri olarak dünya yedincisi olduğunu söyledi.
Enerji ve yeşil ekonomi
Bolat, Çek şirketlerinin Türkiye'deki enerji yatırımlarının önemine değinerek, Türkiye ile AB ilişkilerinde enerji ve yeşil ekonominin büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye'nin son 20 yılda güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yaptığını belirten Bolat, toplam enerji üretiminin yüzde 42'sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını ve bu oranın Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
AB ile yüksek düzeyli ticaret komitesi
Bolat, Avrupa Birliği Komisyonu ile temasların sıkılaştığını ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Brüksel ofisini açacaklarını söyledi. AB ile Türkiye arasında yüksek düzeyli ticaret komitesi kurulması teklifinin memnuniyetle karşılandığını belirtti. AB Komisyonunun sunduğu raporda, Türkiye ile ilişkileri geliştirme, Gümrük Birliğini modernize etme, vize kolaylıkları sağlama ve taşımacılıktaki sorunlara çözüm önerileri sunulduğunu aktardı.
Türkiye ab için önemli bir ortak
Bolat, AB'nin Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğunu belirterek, ihracatın yüzde 41'inin AB'ye yapıldığını söyledi. Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların yüzde 65'inin Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'dan geldiğini ifade eden Bolat, Türkiye'nin AB için küçümsenmeyecek bir ortak konumunda olduğunu vurguladı. Ekonominin büyümeye devam ettiğini belirten Bolat, 3 Haziran'da dış ticaret rakamlarını açıklayarak güzel haberler paylaşacaklarını ekledi.