Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Bu altı kategori bilinen suçlulardan bazılarıdır. Sonsuza dek onlardan vazgeçmek zorunda değilsiniz, ancak sadece azaltmak bağırsaklarınıza iyi gelecektir.

Ultra işlenmiş gıdalar

Çoğumuz kuru makarna ve kavanoz fıstık ezmesi gibi bazı işlenmiş gıdalara güveniriz. Ancak ultra işlenmiş gıdalar boyalar, dengeleyiciler ve emülgatörler gibi daha fazla katkı maddesi ve daha fazla doymuş yağ ve ilave şeker (paketlenmiş kurabiyeler, şekerli kahvaltılık gevrekler ve dondurulmuş pizza düşünün) içerir. Çalışmalar ultra işlenmiş gıdaların aslında bağırsak mikrobiyomunuzu - yani sağlıklı ve sağlıksız mikroorganizmaların dengesini - daha kötüye değiştirebileceğini bulmuştur. Bir dengesizlik sizi ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyüme (SIBO) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi sorunlara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Ne yazık ki, tipik bir Amerikan diyeti yaklaşık %60 ultra işlenmiş gıdalardan oluşmaktadır.

Yiyecekelr

Alkol

Alkol bağırsakta tahribata yol açabilir. Kendinizi şişkin hissetmenize neden olabilir ve bilinen bir mide ekşimesi tetikleyicisidir. Ayrıca midenizin astarına da zarar verir ve mide astarının iltihaplanması ve tahrişi olan gastrite yol açabilir ve bu da karnınızda kemiren bir ağrı veya yanma hissi gibi hissedilir. Ultra işlenmiş gıdalarda olduğu gibi, araştırmacılar düzenli ve çok içenlerin bağırsak mikrobiyomlarında olumsuz değişiklikler yaşayabileceğini bulmuşlardır.

Kızarmış yiyecekler

Patates kızartması gibi yüksek yağlı yiyecekler birkaç nedenden dolayı bağırsaklarınıza zarar verir. Birincisi, yağlı yiyecekler sindirimi yavaşlatır, bu da şişkinliğe, hazımsızlığa ve karın ağrısına neden olabilir. Yağlı yiyecekler ayrıca mide ekşimesiyle de bağlantılıdır çünkü daha fazla mide asidini tetikler, bu da yemek borusuna sıçrayabilir ve ağrıya neden olabilir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişiler yüksek yağlı yiyeceklerin ishal ve şişkinlik gibi sorunları da kötüleştirdiğini görebilir.

Yiyecek 2

Yapay tatlandırıcılar

Şekersiz sakız ve şekerlemelerde kullanılan sorbitol ve mannitol gibi bazı tatlandırıcılar, IBS'li kişilerde gaz ve şişkinlik gibi semptomları daha da kötüleştirebilir. Ayrıca sakarin ve sukraloz gibi sahte tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyomunuzun yapısını daha kötü hale getirebileceğine dair bazı kanıtlar da vardır. Çalışmalar karışıktır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak bu tatlandırıcıların bağırsak için iyi olmayan ultra işlenmiş gıdalarda olma eğiliminde olduğuna şüphe yoktur.

Şekerli içecekler

Soda, çay ve meyveli içecekler gibi tatlandırılmış içecekler yetişkinler ve çocuklar için diyette bir numaralı eklenmiş şeker kaynağıdır. İçecekler ve tatlılar dahil olmak üzere herhangi bir kaynaktan gelen yüksek eklenmiş şeker içeren bir diyetin hayvan araştırmalarında bağırsaktaki koruyucu bariyere zarar verdiği ve sağlıksız bakterilerin çoğalmasını teşvik ettiği gösterilmiştir. Şekerli içecekleri tatlandırılmamış olanlarla değiştirmek şeker alımınızı azaltmanın en hızlı yoludur.

Yiyecek 3

İşlenmiş et

Pastırma, sosis, şarküteri eti ve sosisli sandviçlerin hepsi işlenmiş etlerdir. Bunların çoğu yağ oranı yüksektir ve bu da IBS ve gastroözofageal reflü hastalığı olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Araştırmalar ayrıca düzenli olarak işlenmiş et yiyen kişilerin kolorektal kanser riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Çocukların beslenme çantasında olması gereken 5 sağlıklı besin önerisi Çocukların beslenme çantasında olması gereken 5 sağlıklı besin önerisi

Peki ne yemelisiniz ? İşte seçebileceğiniz bağırsak dostu yiyeceklerden bazıları:

Çok sayıda bitkisel gıda. Haftada en az 30 farklı bitkisel gıda (meyve, sebze, tam tahıllar ve otlar gibi) tüketmenin, araştırmalarda bağırsaklarınızdaki sağlıklı organizmaların çeşitliliğini artırdığı gösterilmiştir.

Probiyotik kaynakları. Yoğurt, kefir, miso ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar bağırsaktaki iyi bakterileri teşvik eder.

Prebiyotik kaynakları.  Bunlar bağırsağınızın dost bakterilerini beslemeye yardımcı olur ve soğan, yulaf, elma ve tatlı patates içerir.

Lif açısından zengin besinler. Bitkisel besinler ve tam tahıllar, fasulye, yulaf, keten tohumu, esmer pirinç ve ahududu gibi lif açısından iyi kaynaklardır.

Editör: Nihat Nasır