Furkan Benli / Özel Haber - ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, en az 9 Afrika ülkesindeki tonlarca altın madenlerinin çetelerce ele geçirilerek yurt dışına kaçırıldığını aktardı. İddialara göre Dubai’de külçe haline dönüştürülen altınlar buradan dünyaya dağıtıldı. Bloomberg kaçakçılık düzenini, sömürülen 9 Afrika ülkesinin hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucu elde ettiğini öne sürdü.

4 MİLYAR DOLARLIK FARK

Bloomberg’in aktardığına göre, söz konusu kaçakçılık uluslararası endişeye yol açtı. Blomberg haberinde, Afrika’dan çeteler vasıtasıyla kaçırılan altınlarla, suç şebekeleri ve terör örgütlerinin fonlanarak çatışmaların körüklendiğini iddia etti. Söz konusu altınlarla kara para aklama operasyonlarının da yapıldığı savunulan Blomberg haberine göre, çalınan altınların maliyeti hesaplanamıyor. Fakat Birleşmiş Milletler’in (BM) ticaret verileri, Afrika’dan kaçırılan altınların miktarı konusunda fikir veriyor. BM’nin 2020 ticaret verilerinde BAE’nin Afrika’dan ithal ettiği altın miktarı ile Afrika ülkelerinin ihraç ettiği altın miktarı arasında en az 4 milyar dolar fark var. Haberde söz konusu farkın kaçırılan altınlar sebebiyle gerçekleştiği bilgisine yer verildi.

BAE: İDDİALAR DUBAİ’YE YÖNELİK SALDIRI

Birleşmiş Milletler ve uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları (STK), BAE’nin altın kaçakçılığına göz yumduğu ve bu trafiği kolaylaştırdığını aktarsa da Abu Dabi yönetimi bu iddiaları tümüyle reddediyor. Dubai Ticaret Borsası Müdürü Ahmed Bin Selim tüm söz konusu iddialara BAE’de gerçekleştirilen bir konferansta değindi. “Bunlar, diğer ticari merkezler ve kurumlar tarafından Dubai’ye yönelik saldırılar ve yalanlar” ifadelerini kullanan Ahmed bin Selim iddiaların iftira olduğunu öne sürdü.

9 ÜLKE MAĞDUR

Kaçırılan altınların sahibi olan Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Zimbabve, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Gana, Burkina Faso, Mali, Nijer yetkilileri her yıl ülkelerinden tonlarca altın kaçırıldığını öne sürüyor. Yaşanan kayıplar sebebiyle rahatsız olduğunu vurgulayan ülkeler, altınların Abu Dabi’ye kaçırıldığını öne sürüyor.

EL BAGAJI İLE GÖTÜRÜLÜYOR

Bloomberg, Afrika’da yasadışı olarak çıkarılan altının büyük kısmının Uganda ve Ruanda gibi ülkelerde rafine edilerek gönderildiğini aktarıyor. Bu yollar dışında hazırlanan sahte belgelerle el bagajlarına konulan altınların hava yoluyla gönderildiği ifade ediliyor. Nijerya Maden ve Çelik Geliştirme Bakanı Olamilekan Adegbite konuya ilişkin açıklamasında “Çoğu Avrupa ülkesi size ihraç sertifikasını soracaktır. BAE de size aynı prosedürü uygulayacaktır. Görüyorsunuz, BAE göz yumuyor” dedi. Blomberg, BAE Ticaret Bakanlığı’nın Afrika ülkelerinden gelen kaçakçılık iddialarına yönelik soruları cevapsız bıraktığına da haberinde yer verdi.

ABU DABİ’YE GÖZDAĞI MI?

Öte yandan geçtiğimiz günlerde BAE’nin Kahire Büyükelçisi Hamad Said eş-Şamisi tarihi eser kaçakçılığı nedeniyle Mısır yönetimi tarafından sınır dışı edilmişti. Şamisi, Mısır’daki antik döneme ait önemli tarihi eserleri özel çantalarla yurt dışına kaçırmış, skandalın ortaya çıkması sonrası Kahire-Abu Dabi hattında krize neden olmuştu. 

ABD’li yayın kuruluşu Bloomberg’in söz konusu haberinin, küresel ticareti yöneten kliklerce ABD’ye mesafe koyan Abu Dabi yönetimini son dönemde yaşanan siyasi tercihleri sebebiyle cezalandırma amacı taşıyıp taşımadığı da merak ediliyor.

Editör: Haber Merkezi