Bademcik taşlarının temizlenebilmesi için öncelikle bademcik taşı olup olmadığının anlaşılması gerekir.  Ağız kokusu ve boğaz da tahriş olması bademcik taşı olabileceğine işaretken boğaz da beyaz noktacıkların görünmesi de bademcik taşı oluşumunun ispatı olacaktır. Bademcik taşlarının temizlenebilmesi için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunur. Bademcik taşlarının temizlenebilmesi için tüyolar şu şekilde verilebilir:

  • Boğaz da oluşan bademcik taşlarına özellikle sıcak ve tuzlu suyun çok iyi geldiği bilinir. Bu yüzden tuzlu ve sıcak su kullanılarak boğaz rahatlatılabilir.
  • Bademcik taşlarının sebep olduğu ağız kokusunu giderebilmek için gargara suları kullanılabilir.
  • Çok nadir ve ilerlemiş durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Çoğu bademcik taşlarında ise hiçbir şey yapılmaz ve kendiliğinden geçebilir.

Bademcik Taşı Neden Olur?

Bademcik taşlarının neden olduğunu anlayabilmek için öncelikle bademciklere bakılması gerekiyor. Ön kamera yardımı ile ya da aynaya bakarak bademcikler kolaylıkla görülebilir. Bademcikler de vücudun savunma sistemlerindendir. Bu sistemler ağız yolu ile vücuda girecek virüs ve bakterilerden korunmayı sağlar. Bademciklere yiyecek içeceklerden farklı birçok sebep içinde bakteri bulaşabilir. Bu bakterilerin sonrasında bademcik taşları oluşabilir. Özellikle bademcikleri hassas ve iltihaplı olan kişiler de bademcik taşlarının oluşabilme oranı daha yüksektir.

Bademcik Taşları Ağız Kokusuna Neden Olur Mu?

Bademcik taşlarının ağız kokusu yapma şikayeti vardır. Bademcik taşları kişide ağız kokusu yapar ve çoğu kişinin ilk şikayeti de budur. Bademcik taşları bazı kişiler de herhangi bir belirti göstermezken bazı kişiler de ise ağır koku sebebi olur. Bazı insanlarda ömrü boyunca hiç bademcik taşı oluşmazken, bazı insanlarda ise birkaç haftada bir oluşabilir ve sorunsuz bir şekilde geçer. Ağız kokusu demek bademcik taşı demek değildir; fakat bademcik taşı yüksek oranlarda görülür. Bademcik taşı oluşumunu engellemek için ise yapılabilecekler şu şekildedir:

  • Bakterileri en aza indirmek amaçlanarak günde en az 2 kez diş fırçalaması yapılmalıdır.
  • Sigara, tütün, alkol kullanımları en aza indirilmelidir.
  • Bol su tüketilmelidir.

Bademcik taşları genelde çok büyük rahatsızlıklara sebep olmaz; fakat ileri derece sorunlara sebep olur ise acil olarak uzman hekime başvurulması gerekir.

Bademcik Taşları Rahatsızlıkları Nelerdir?

Bademcik taşlarının sebep olduğu rahatsızlıklar bulunur. Bu rahatsızlıklar her bireyde baş göstermese de bazılarında görülebilir. Bademcik taşlarını boğaz ağrısına, yutkunma zorluğuna, şişkinliğe neden olabilir. Bademcik taşlarının boyutları her bireyde değişir. Boyutları ne kadar küçük olursa Zararları da o kadar az olur ve iyileşme süreci de bir o kadar hızlanır. Bademcik taşları genellikle büyük sorunlara yol açmaz; fakat nadirde olsa bazı durumlarda daha büyük sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu konuda birey bilgi sahibi değil ise bir uzman hekimden yardım alması en uygun seçenek olacaktır.

Bademcik Taşı Kendiliğinden Düşer Mi?

Bademcik Taşlarının kendiliğinden düşebilmesi mümkündür. Bademcik taşları çoğu zaman kendiliğinden ağız boşluğuna düşebilir. Bademcik taşları genellikle evde kendiliğinden düşer ve mideye inerek sonrasında da atılır. Bademcik taşlarının evde yıkanarak temizlenmesi mümkündür ve birçok bademcik taşı da kendiliğinden düşecektir. Bademcik taşlarının öncelikle özenle ve dikkatlice temizlenmesi gerekir. Temizleme işlemi bittikten ağız da gargara yapılarak ağız ve boğaz hijyeni sağlanarak ferahlatılır. Mevcut olan ve bulunan bademcik taşı bademciğe yapışmamış ise gargara sırasında düşebilir. Bu sayede ağız hijyeni sağlanırken temizleme de gerçekleşmiş olacaktır. Bademcikler de oluşan taşların sebepleri bakteriler ve virüslerden kaynaklanırken bazı durumlarda boğaza yerleşen yemek kalıntıları sonucu da bakteriler oluşarak boğazda taşlanmaya sebep olabilir.

Editör: Haber Merkezi