Kışın iç ısıtan salebin sağlık açısından da bir çok faydası var Kışın iç ısıtan salebin sağlık açısından da bir çok faydası var

COVID-19 döneminde birlikte yaşadığı babaannesi ve dedesinin ilaçlarını düzenli kullanamadığını fark eden Furkan Güneş, dünya genelindeki ilaç kullanım eksikliklerini görerek çalışmalara başladı.

TÜBİTAK'TAN BİRİNCİLİK VE GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ ALDI

Sorunu çözmek amacıyla Atatürk Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı akademisyenleriyle "Pupill Health: Akıllı İlaç Takip Sistemi" projesini geliştiren Güneş, bu çalışmayla TÜBİTAK'tan birincilik ve girişimcilik desteği aldı.

CEP TELEFONUNA UYARILAR GELMESİ BEKLENİYOR

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu'nun danışmanlığındaki sistem, bir mobil uygulama aracılığıyla çalışacak ve cep telefonuna gelen uyarılarla kullanıma sunulması hedefleniyor.

Furkan Güneş, ilaçlarının yanlış ya da eksik kullanıldığını fark ederek projeye başladığını belirtti. Dünya genelinde ilaç kullanımında ciddi problemler yaşandığını vurgulayan Güneş, kullanılan ilaçların yüzde 50'sinin yanlış kullanıldığını ve her 10 hastadan birinin bu sebeple hastanelere başvurduğunu söyledi.

57 HEKİMLE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ

57 hekimle yürütülen çalışmanın sonucunda geliştirilen Akıllı İlaç Takip Sistemi, özellikle Alzheimer, demans ve kronik hastalıklara sahip bireyler için tasarlandı. Sistem, ilaç kullanımını takip ederek hastaların düzenli ilaç almasını sağlıyor; ayrıca kayıt altına alınan veriler hasta yakınları ve doktorlarla paylaşılabiliyor. Bu sayede hasta yakınlarının ilaç takibi yükü azalırken, hekimler tedavi planlarını daha etkili yürütme imkanına sahip oluyor.

İlaç israfını önlemeyi ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlayan bu çalışmanın TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilmesinin önemine değinen Güneş, "TÜBİTAK ortaklığı ile yaptığımız bu çalışma, ilaç takip alanında boşluk bırakmıyor. Piyasaya çıktığında bu projenin Türkiye ve uluslararası alanda önemli bir yere sahip olacağını düşünüyoruz," dedi.

Kaynak: AA