Muhammed Durak - Muhabir

Araştırmalar, ABD ve İngiltere'deki 60 yaşın üzerindeki insanların %20'sinin vitamin B12 eksikliği riski altında olduğunu göstermektedir. Bu genellikle sınırlı beslenme alımı, emilim bozukluğu, tıbbi durumlar veya B12 düzeyini azaltan ilaçların kullanımından kaynaklanır.

Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor

Peki B12 eksikliği yaşarsak ne olur? 

B12 eksikliği, yaşla birlikte besinlerden B12'nin emilme yeteneğinin azalması nedeniyle özellikle yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür. Ancak, çocuklar, genç yetişkinler, hamile ve emziren kadınlar da B12 eksikliği riski altındadır.

B12 Vitamini Eksikliği Yaşarsanız Ne Olu Şte Belirtileri... 

B12 eksikliği genellikle yanlış teşhis edilir, çünkü semptomlar spesifik değildir ve laboratuvar testleri yetersiz olabilir.

B12 eksikliği ile ilişkili semptomlar arasında yorgunluk, soluk veya sarı cilt tonu, baş ağrısı, depresif semptomlar, gastrointestinal sorunlar, odaklanma zorluğu ve zihinsel bozukluklar, ağız içi iltihaplar, el ve ayaklarda parestezi bulunur.

B12 eksikliğinin belirlenmesi ve tedavisi, kan testleri ve uygun tedavi yöntemlerini içerir. Özellikle risk altındaki kişilerin düzenli olarak B12 seviyelerini kontrol ettirmesi önemlidir. Tedavi genellikle B12 takviyeleri veya diyet değişiklikleriyle yapılır.

B12 Vitamini Eksikliği Yaşarsanız Ne Olu 5B

Vitamin B12 eksikliği belirtileri belirli olmadığından, semptomları yaşayan kişilerin bir sağlık profesyoneli ile görüşmesi önemlidir. Özellikle vegan bir diyet uygulayanlar, 60 yaşın üzerindekiler, hamile veya emziren kadınlar ve B12 emilimini etkileyen ilaçlar kullananlar risk altındadır ve düzenli olarak B12 seviyelerini kontrol ettirmelidirler.

Editör: Muhammed Durak