Sinir sistemi sağlığı, DNA sentezi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan B12 vitamini eksikliği pek çok sağlık sorununun habercisi olabilir. İşte B12 vitamin eksikliğinin nedenleri:
B12 Eksikliği Neden Olur?
Beslenmeden kaynaklanan B12 vitamini eksikliği, vegan veya vejetaryen beslenen kişilerde daha sık görülebilir. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmek elzemdir.
Emilim problemi yaşayanlar ise B12 vitamini alsa ve dengeli beslense dahi midede bu vitaminin emiliminde sorun yaşayacağından uzman bir hekime görünmesi gerekir. Ayrıca diyabet tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar B12 emilimini azaltabilir.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamin eksikliğinin en çok göze çarpan belirtisi yorgunluk ve zayıflıktır. Enerji seviyesinde düşüş yaşayan kişiler sabah uyanmakta zorluk çeker. Anemi olarak da bilinen kansızlık durumu söz konusu olabilir, soluk cilt, nefes darlığı ve baş dönmesi anemiyle beraber görülen belirtilerdendir.
El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma hissedilir. Denge ve koordinasyon problemleri yaşanır, hafızada sorunlar, konsantrasyon güçlüğü ve depresif duygu durumu gözlemlenir.
B12 vitamin eksikliğinde ağız yaraları, dilde kızarıklık veya şişme belirtirileri görülebilir bunun dışında iştah kaybı, kilo kaybı, ishal veya kabızlık da seyredebilir.
B12 Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Daha sık hayvansal gıda tüketimi ve bağırsak florasını koruyacak gıdalarla beslenmenin yanı sıra B12 vitamin hapları veya enjeksiyonlarla vitamin eksikliği giderilebilir.
B12 eksikliğini önlemek ve tedavi etmek için yukarıdaki yöntemler kullanılabilir. Eksiklik belirtileri yaşıyorsanız veya diyetinizin B12 açısından yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, bir hekime başvurarak uygun tedavi ve takviye yöntemleri hakkında bilgi almanız gereklidir.