Geçtiğimiz yıl yapılan bir ankete göre, Avustralyalılar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor. Avrupa ve Latin Amerika'daki 20'den fazla ülkede benzer düzenlemeler mevcut.

YANIT VERMEME HAKKI

Yeni yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasını yasaklamıyor; ancak çalışanlara makul olmayan durumlar dışında yanıt vermeme hakkı tanıyor. İşverenler ve çalışanlar arasındaki uyuşmazlıklar öncelikle kendi aralarında çözülmeli; bu sağlanamazsa, Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girebilir. FWC, işverenin çalışanla mesai sonrası iletişimi durdurmasını veya çalışanların makul olmayan bir durumda yanıt vermemesini talep edebilir. FWC kararlarına uymayan çalışanlar 19 bin Avustralya doları, şirketler ise 94 bin Avustralya doları ceza ödeyebilir.

Almanya: Türkiye için vize işlemleri normal şekilde devam edecek Almanya: Türkiye için vize işlemleri normal şekilde devam edecek

İŞ-YAŞAM DENGESİ İYİLEŞTİRİLECEK

Çalışanları temsil eden kuruluşlar bu düzenlemeyi memnuniyetle karşıladı. Avustralya Sendikalar Konseyi, düzenlemenin çalışanlara makul olmayan mesai dışı talepleri reddetme yetkisi vereceğini ve iş-yaşam dengesini iyileştireceğini belirtti. Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden John Hopkins, "Dinlenmiş ve iyi bir iş-yaşam dengesine sahip çalışanlar, daha az hasta günü ve daha düşük çalışan sirkülasyonu yaşar" dedi.

Ancak, bazı çalışanlar yeni yasaya karışık tepkiler veriyor. Reklam sektörü çalışanı Rachel Abdelnour, "Bu gibi yasaların olması önemli. Tüm gün telefonlarımıza ve e-postalarımıza bağlı kalıyoruz, kapatmak zor" dedi. Diğer yandan, bazı çalışanlar yeni kuralların kendilerine fazla etki etmeyeceğini düşünüyor. Finans sektöründe çalışan David Brennan, "Bu mükemmel bir fikir. Umarım yaygınlaşır. Ancak dürüst olmak gerekirse, bizim sektörde yaygınlaşacağını sanmıyorum. İyi maaş alıyoruz ve 24 saat teslim etmek zorundayız" dedi.

Kaynak: BBC