ABC News'ün haberine göre, üç ülke savunma sanayi ticaretini hızlandırmak ve bürokratik engelleri azaltmak için bir planın son aşamasına geldi. Bu kapsamda, ABD'nin Avustralya'ya silah ihracatına yönelik kuralların önümüzdeki ay kaldırılması bekleniyor. AUKUS ortakları, askeri teknolojilerin paylaşımını da hedefliyor.
ABD Uluslararası Silah Ticareti Düzenlemeleri'nin (ITAR) üç ülke arasındaki işbirliğini engellediği belirtilirken, 1 Eylül'de yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle savunma ihracatının artması öngörülüyor.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, bu yeni düzenlemelerin savunma ticaretini ve işbirliğini köklü bir şekilde değiştireceğini vurguladı.
Ayrıca, Avustralya'nın 12 Ağustos'ta ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı malzemelerinin transferini ve gizli bilgi paylaşımını kapsayan bir anlaşma imzaladığı bildirildi.
AUKUS Anlaşması Endişe Yaratıyor
Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı. Bu anlaşma, Avustralya'yı "nükleer silaha sahip olmadan nükleer denizaltılara sahip ilk ülke" yapacak ve bölgede gerilimi artırabileceği endişelerine yol açtı.
Nükleer teknolojinin silahsız bir devlete aktarılması, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma'daki bir boşluk olarak değerlendirilirken, Avustralya'nın bu alanda emsal teşkil edebileceği düşünülüyor.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, anlaşmaya yönelik eleştirilere yanıt vererek, Çin'in bölgedeki askeri gücünü artırdığını ve bu nedenle anlaşmanın gerekli olduğunu savundu. Eski Başbakan Paul Keating ise AUKUS'un, Avustralya'yı ABD'nin askeri kontrolü altına sokma amacını taşıdığını ve ülkenin ABD'nin 51'inci eyaleti haline gelebileceğini iddia etti.