Ancak fırtına Boris’in getirdiği yoğun yağışların bölgeye verdiği zararlar henüz tam olarak hesaplanmadı. Credit rating ajansı Morningstar DBRS’in erken tahminlerine göre, maliyetin birkaç yüz milyon euro ile bir milyar euro arasında değişebileceği öngörülüyor.
Morningstar DBRS Başkan Yardımcısı Mario De Cicco, Euronews Business’a yaptığı açıklamada, “En yüksek sigortalı kayıpların, doğal afetlere karşı sigortalamanın daha yaygın olduğu Çek Cumhuriyeti’nde yaşanabileceğini” belirtti. Sel, başta Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya’yı etkiledi, yakında Slovakya ve Macaristan'ı da vurması bekleniyor.
Birleşik Krallık merkezli çevre danışmanlık firması JBA Risk Management’a göre, sel Avrupa’da halihazırda en maliyetli doğal afet olarak kabul ediliyor. Yalnızca nehir taşkınları her yıl 7,8 milyar euroya mal oluyor ve bu miktarın iklim değişikliğiyle birlikte artacağı öngörülüyor.
Ekonomik Etkiler ve Yardım Fonları
Polonya, Romanya ve Avusturya hükümetleri acil durum fonlarından yüz milyonlarca euro ayırdı. Çek Cumhuriyeti hükümeti ise sel felaketine bağlı zararlar nedeniyle 2024 bütçesinde değişiklik yapmayı düşünüyor. Bu felaketin altyapı, binalar ve üretim faaliyetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratması bekleniyor.
Grzegorz Dróżdż, sel felaketlerinin üretimde düşüşe, bütçelerde açık artışına ve ticaret dengesinde bozulmalara yol açabileceğini belirtti.
Uzmanlar, sel felaketinin kısa vadede sanayi ve turizm sektörlerine olumsuz etkiler yapacağını, tarımsal hasarın ise enflasyonist baskılar yaratabileceğini öngörüyor. Ancak orta vadede inşaat sektörünün restorasyon çalışmaları sayesinde büyümesi ve ekonomik büyümeye katkı sağlaması bekleniyor.