Bu hafta sonu Avrupa genelinde saatler geri alınacak, ancak bir grup milletvekili, sağlık, trafik kazaları ve kalp krizi oranları üzerindeki etkileri gerekçe göstererek bu uygulamanın kaldırılmasını talep ediyor.

Avrupa’da bu hafta sonu saatler geri alınacak, ancak 67 Avrupa Parlamentosu üyesinden oluşan bir grup, bu uygulamanın sona erdirilmesi gerektiğini savunuyor. Milletvekilleri, saatlerin değiştirilmesinin uyku düzeni, trafik kazaları ve kalp krizi oranları üzerindeki “güncelliğini yitirmiş” etkilerine dikkat çekiyor.

Kazakistan'daki uçak kazası, 2018'de Portekiz'de yaşanan acil iniş olayını akıllara getirdi Kazakistan'daki uçak kazası, 2018'de Portekiz'de yaşanan acil iniş olayını akıllara getirdi

İrlandalı milletvekili Seán Kelly (Avrupa Halk Partisi), Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e gönderdiği bir mektupla birlikte yaptığı açıklamada, “Biyolojik ritimler üzerinde olumsuz etkileri kanıtlanmış olan bu altı ayda bir yapılan saat değişikliğine artık son vermenin zamanı geldi,” dedi. Kelly'nin mektubunu, eski Estonya Başbakanı Jüri Ratas, Sağlık Komitesi Başkanı Adam Jarubas (Polonya/EPP) ve Almanya, İspanya ve İtalya'dan milletvekilleri imzaladı.

2017 yılında Avrupa Parlamentosu için yapılan bir araştırma, saat değişikliğinin insan biyolojik ritimleri üzerindeki etkilerinin “beklenenden daha ciddi” olduğunu ortaya koyarken, tarım gibi sektörler için faydaların veya zararların belirsiz olduğunu belirtti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında kömür tasarrufu amacıyla Birleşik Krallık ve Almanya'da başlatılan Yaz Saati Uygulaması’nın, daha yakın dönemde yapılan araştırmalarda enerji tasarrufuna etkisinin önemsiz olduğu bulundu.

Saat Değişikliği Nasıl Kaldırıldı?

Saatlerin doğal gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla değiştirilmesi onlarca yıl öncesine dayanıyor ve şu anda 2001 tarihli bir AB direktifi ile düzenleniyor. Bu yasa kapsamında, saatler her yıl ekim ayının son pazar günü 1.00'de geri alınıyor ve mart ayının son pazar günü tekrar ileri alınıyor.

Avrupa Komisyonu'nun 2018 yılında saat uygulaması hakkında yaptığı çevrimiçi anket, 4,6 milyon yanıtla rekor kırdı ve katılımcıların %84'ü saat değişikliğinin kaldırılmasını destekledi.

Ancak von der Leyen'in 2019'da göreve gelmesi ve ardından Covid-19 pandemisinin başlamasıyla planlar askıya alındı. Önümüzdeki haftalarda ikinci dönemine başlayacak olan von der Leyen ve 26 komisyon üyesi, 4 Kasım'dan itibaren Avrupa Parlamentosu'nda onay oturumlarına katılacak.

Euronews’e konuşan bir Komisyon sözcüsü, topun halen üye devletleri temsil eden AB Konseyi'nde olduğunu ve 2018 önerisi hakkında henüz bir karar alınmadığını söyledi. Komisyon daha önce, “Üye devletlerin kendi tercihlerine göre sürekli yaz veya kış saatini belirlemelerinin en iyi çözüm olduğu” sonucuna varmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi