1 Ekim Salı günü, dokuz farklı AB üye ülkesinden yaklaşık bin temizlikçi, güvenlik görevlisi ve yemek hizmetleri çalışanı, Brüksel’de adil çalışma koşulları ve AB’nin kamu ihale direktiflerinin reformu için gösteri yaptı. Brüksel’in Avrupa bölgesinde sendika bayrakları taşıyan işçiler, düşük ücretler, ağır iş yükleri ve emeklerinin yeterince tanınmaması konularında şikayetlerini dile getirdiler.

Avrupa Parlamentosu'nda bir temizleyici, "Çalışma koşulları giderek kötüleşiyor. Eskiden belirli bir işi yapmak için üç saatim vardı, şimdi aynı işi bir saatte bitirmem gerekiyor." dedi. 

Brüksel'deki Gösteri ve Talepler

Bugün bazı işçiler Charleroi Havalimanı'nda greve giderek Brüksel’in ana havalimanlarından yapılan uçuşları aksatırken, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden gelen diğer işçiler, Avrupa kurumlarının merkezleri önünde yeni yasalar için AB politika yapıcılarına baskı yapıyor.

Mısır uçağı Suudi Arabistan'a zorunlu iniş yaptı Mısır uçağı Suudi Arabistan'a zorunlu iniş yaptı

Temel işçiler, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e kamu ihale kurallarının acilen gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Bu kurallar, AB'deki kamu otoritelerinin özel şirketlere iş, mal ve hizmet sağlamak üzere ihale vermelerini düzenlemektedir. 

UNI Europa hizmet sendikası bölge sekreteri Olivier Roethig, "Çözüm, kamu parasının işçilerin koşullarını iyileştirmek için bir kaldıraç olarak kullanılmasını sağlamaktır," diyerek kamu kaynaklarının kötü işverenlere gitmemesi gerektiğini vurguladı.

Von der Leyen, Stéphane Séjourné'yi AB'nin kamu ihale direktiflerini gözden geçirmekle görevlendirdi. Séjourné'nin amacı, kuralları basitleştirmek ve idari yükleri azaltmak, böylece önemli teknolojiler için arz güvenliğini sağlamak ve Avrupa ürünlerine öncelik verilmesine izin vermek olacak. Ancak görev mektubunda sürdürülebilirlik veya sosyal yönler hakkında herhangi bir ifade yer almıyor.

Finlandiyalı Sol Parti milletvekili Li Andersson "Von der Leyen, bunları nasıl değiştirmek istediğinden bahsetmedi. Bu yüzden burada bir gösteri yapmak ve direktifte sosyal kriterleri nasıl güçlendirebileceğimize dair somut öneriler sunmak için mükemmel bir zaman olduğunu düşünüyorum," dedi.

2014 Reformları Etkisiz Kaldı

Avrupa Sayıştayı (ECA) tarafından yapılan son analize göre, AB’nin kamu ihale pazarı son on yılda daha az rekabetçi hale geldi. Bunun nedeni, çoğu ihalenin hala en düşük teklifi verene verilmesi ve maliyetin kaliteye tercih edilmesi. 

Son verilere göre, sekiz üye devlette ihalelerin %80'inden fazlası en düşük teklifi veren tarafa verilmiştir. Ayrıca, her bir ihale sürecine katılan teklif verenlerin sayısı 2011-2021 yılları arasında 5,7'den 3,2'ye düşmüştür ve mevcut ihale prosedürleri ortalama 96,4 gün sürmektedir. Bu süre, 2014'teki revizyon öncesinde 62,5 gün idi. 

2014'te bu sorunları çözmek için kurallar yeniden düzenlenmiş olsa da, prosedürler basitleştirilmemiş, KOBİ'lerin erişimi iyileştirilmemiş ve yenilikçi ve sosyal yönler yalnızca sınırlı ölçüde dikkate alınmıştır.

Kaynak: Haber Merkezi