Ancak Rusya’dan gelen tehditlere karşı hâlâ yapılması gereken çok şey var.
Prag’da düzenlenen üç günlük Avrupa ve transatlantik askeri yetenekler toplantısında yayımlanan raporda, NATO’nun caydırıcılık ve savaş yeteneklerine ilişkin hedeflerini yükselttiği belirtiliyor. Ancak yıllarca süren ihmal ve düşük yatırım nedeniyle Avrupa’nın hâlâ önemli eksiklikleri olduğu ifade ediliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemine ilişkin belirsizlikler Avrupa liderlerinin transatlantik ilişkileri gözden geçirmesine neden oldu. Trump, ilk döneminde NATO üyesi Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırması için baskı yapmış ve ABD’ye bağımlılığı azaltmalarını istemişti. Bu baskının ardından Avrupa’daki NATO üyelerinin savunma harcamaları son 10 yılda %50 arttı.
Savunma Sanayisindeki Eksiklikler ve Engeller
Raporda, Avrupa savunma sanayisinin Ukrayna’nın taleplerini karşılamak üzere bazı ürünlerin üretimini artırdığı belirtiliyor. Ancak F-16 savaş uçakları gibi bazı sistemlerde hâlâ ABD’ye bağımlılık devam ediyor. Ayrıca, savunma sanayisinin ham madde ve yetenekli iş gücü ihtiyacı nedeniyle sivil sanayilerle rekabet etmek zorunda kaldığına dikkat çekiliyor.
Avrupa Ordularındaki Personel Eksikliği
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşından çıkarılan derslerden biri, yeterli asker sayısına sahip olmanın önemini vurguluyor. Raporda, Avrupa’nın birçok ordusunun askeri personel bakımından eksik olduğu ve savaş sonrası toparlanma için yeterli güce sahip olmadığı belirtiliyor.
Avrupa ülkelerinin savunma bütçelerini ve askeri kapasitesini artırması gerektiği belirtilen raporda, hükümetlerin “savunma reflekslerini yeniden kazanarak” stratejik gerçeklere uygun politikalar geliştirmesi gerektiği vurgulanıyor.