Türkiye’nin halk oylaması sürecini algı operasyonları ile sabote etmeye çalışan ve bütün çabalarına rağmen referandum sonucundan “Evet” çıkmasını hazmedemeyen AB ülkeleri bir araya gelerek; terör örgütlerine ve darbe girişimine karşı tedbirler alan Türkiye’yi “siyasi denetime” alınmasını öngören raporu kabul etti.

Türkiye ile ilişkileri görüşmek için toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), hadsiz bir karara imza atarak, Türkiye’nin siyasi denetime alınmasını öngören raporu kabul etti.

AKPM’nin Strazburg’da yapılan 2017 Bahar Dönemi Genel Kurulu’nda “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” konulu rapor görüşülerek, raporun ekindeki karar tasarısı için oylama yapıldı. Türkiye’nin denetim sürecine alınması 45 aleyhte 113 lehte, 12 çekimser oyla kabul edildi.

DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI ALINAN TEDBİRLER RAHATSIZ ETTİ

AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlanan raporda Türkiye’de özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal uygulaması çerçevesinde alınan karar ve uygulamalar eleştiriliyor ve demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu iddia ediliyor. Kararda, olağanüstü halin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması istendi.

DERTLERİ REFERANDUM

Karar tasarısına yapılan en son eklerde ise, Türkiye’nin idam cezasının yeniden kabul edilmesinin Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği ile bağdaşmadığı bildirilerek, Yüksek Seçim Kurulu’nun cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halkoylaması ile ilgili bütün itirazları tam anlamıyla incelenmesi talep edildi. Raporun görüşülmesinden sonra oylanarak kabul edilen karar tasarısında, Türkiye’ye çeşitli tavsiyelerde bulunuldu ve AKPM ile Türkiye arasındaki iş birliğinin devam etmesi için bu tavsiyelerin yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi.

RAPOR HATALARLA DOLU

Rapora dair AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan’ın kaleme aldığı itiraz bildirisinde ise raporun ve karar tasarısının hatalarla dolu olduğu, Türkiye’ye karşı ayrımcı bir yaklaşımın sergilendiği ve tasarının kabulü halinde AKPM’nin Türk kamuoyu nazarında değerini kaybedeceği vurgulandı. AKPM’nin Türkiye’nin teröre karşı mücadelesinde yanında olması gerektiğini kaydeden Küçükcan, “ülke olarak FETÖ, PKK ve DAEŞ başta olmak üzere sayısız terör örgütüyle mücadele edildiğini ve getirilen uygulamaların bu tehditlere karşı olduğunu” belirtti.

TÜRKİYE 2004 YILINDA DENETİMDEN ÇIKMIŞTI

Türkiye, 1996 yılında dâhil edildiği ‘siyasi denetim’ bu süreçten Haziran 2004’te çıkarılmış ve ‘post-monitoring’ olarak tanımlanan denetim sonrası sürece alınmıştı.

Bu karar AB’nin Aralık 2004’te Ankara ile üyelik müzakerelerine başlama kararı almasında önemli rol oynamıştı. Türkiye’ye 35 maddeden oluşan önerilerde bulunulan AKPM’nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden denetime alınan ilk Avrupa ülkesi oldu.

AKPM’nin siyasi denetim sürecinde şu anda Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna bulunuyor.

CHP’DEN SKANDAL DESTEK!

AKPM’nin aldığı skandal Türkiye kararına CHP’li vekilden destek geldi. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, AKPM’nin gerekçelerinde haklı olduğunu iddia ederek suçu yine hükümete attı. Kuşoğlu Twitter hesabından, “AKPM’nin kararına gerçekten üzüldüm ama gerekçeleri için çok yanlış diyemiyorum maalesef. Sebep olanlar bahane aramasın. Hükümet sorumludur” ifadelerini paylaştı.

“KARAR TERÖR ÖRGÜTLERİNE HİZMET EDER”

AKPM’nin skandal kararının ardından Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi. Türkiye’nin PKK, FETÖ ve DAEŞ gibi en kanlı terör örgütleriyle aynı anda mücadele ettiği vurgulanan Dışişleri açıklamasında “Anayasal düzenini ve ulusun varlığını hedef alan tehlikelere karşı, uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalarak, gerekli ve orantılı tedbirler almaktadır. Bu bir devletin en temel ödevi ve meşru hakkıdır” ifadelerine yer verildi.

Kararın demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden AKPM’ye yakışmadığı belirtilen açıklamada, 16 Nisan halk oylamasına terör örgütü sempatizan bazı AKPM üyelerinin gözlemci olarak geldiği hatırlatıldı.

“Denetime alma” kararının art niyetli grupların yeni bir oyunu olduğu belirtilen Dışişleri açıklamasında, “İslamofobiyi, yabancı düşmanlığını körükleyen popülist yaklaşımların etkisinde, dar ve sığ iç siyasi saiklerle hareket eden bir grup Avrupalının ülkemize yönelik bu dışlayıcı, ötekileştirici kararı esasen siyasi bir operasyondur. Bu karar, başta FETÖ olmak üzere, sadece ülkemiz değil bütün Avrupa sistemine ve değerlerine tehlike oluşturan terör örgütlerine hizmet edecektir” denildi.

Editör: TE Bilisim