Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabı üzerinden Atlasglobal Havayolları’nın tarifeli uçuşlarını 21 Aralık 2019 tarihine kadar durdurduğunu açıkladı. Bilet alan yolcuların iade ve değişiklik talepleri ile ilgili uygulanacak işlemler 16 Aralık 2019 tarihinde web sitesi üzerinden duyurulacak. Tüm bu gelişmelerin ardından umre yolcularının akıbeti ne olacak merak konusu oldu. Umre seferleri düzenleyen seyahat acenteleri seferlerin durdurulması hakkında bazı açıklamalar yaptı.
“GÖRÜŞMELERİMİZDEN HİÇ BİR NETİCE ALAMADIK”
Bu acentelerden bir tanesinin yetkilisi olan Şaban Bilgiç Atlas Global krizini ve gelinen noktayı şu şekilde ifade etti:
“26 Kasım akşamı saat 19:31 de durum mail ile tarafımıza bildirildi. 28 ve 30 Kasım da gidecek ve gelecek umrecilerimizin durumu önem arz ediyordu, 27 Kasım sabahı seferber olduk, diğer meslektaşlarımız ile birlikte Atlas ile irtibata geçtik ve görüşmelerimizden hiç bir netice çıkmadı, umre uçuşunuzda içinde yer aldığı charter seferlerde sorun yok, sadece tarifeliler sıkıntılı gibi açıklamalar yapılmışsa da uygulamaları gerçeği yansıtmıyor dedi ve sözlerine şöyle devam etti, Umre organizasyon itibariyle Başkanlığını Diyanet’in yaptığı , Bakanlıklar arası Hac ve Umre kurulunun belirlediği şartname hükümlerine göre gidişten dönüşe kadar banka ipotekleri ve teminat mektupları ile acente’nin sorumluğunda olan adı Turizm ancak özü itibariyle ibadet olan bir organizasyondur.”
“UMRECİLERİMİZİ KENDİ İMKANLARIMIZLA GETİRİYORUZ”
“Bizler ve diğer meslektaşlarımız şu anda Suudi Arabistan’da bulunan misafirlerini ve 3 gün içerisinde gidecek olan misafirlerinin özetini içeren bilgileri kurul üyesi Ulaştırma Bakanlığı’nın ilgili birimi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne, Türsab’a, Turizm Bakanlığı ve Kurul Başkanı Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğüne 27 Kasım tarihinde bildirdik. Ancak acentemize şu ana muhatap kurumlarımızdan çözüm önerisi veya somut bir bilgi alamadık. Umrecilerimizi de kendi imkanlarımızla getirmeye başladık.
“ÇÖZÜMDE YAVAŞ KALINIRSA SORUN DERİNLEŞECEK”
Diğer bir acente yetkilisi Adil Özer yapılan görüşmede,
Yapılan yazışmalardan kurumlardan bir cevap alamadıklarını, ülke imajının zedeleneceğini, umrecilerin seyahat planları aksadıkça oteller, otobüs firmaları ve yemek firmalarında dolayı sıkıntılar olabileceğini, çözüm uzadıkça vize firmalarının konuya dahil olacağını Suudi Arabistan’daki acente teminat mektuplarında tazmin yoluna gidilebileceğini ve Türk acentelerinin Suudi Arabistan’da itibar kaybedebileceğini belirterek, Diyanet ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığının konuya dahil çözüm üretmesini beklenildiğini ancak zamanında aleyhlerine işlediğini belirterek, bakanlığın çözümde yavaş kalmasının krizi derinleştirdiğini ifade etti.
“UMRECİLERİMİZE SAHİP ÇIKCAĞIZ”
Başka bir acente yetkilisi Haydar Kılıçoğlu ile yapılan görüşmede ise, seçim dönemlerinde umrede olanlar için geri dönüş uçakları gönderilirken şu andaki krizde acenteler yalnız bırakılmıştır. Umrecilerimize, Allah’ın misafirlerine, insanı ve vicdanı olarak sahip çıkacağız, ticari etiğimiz de bunu gerektiriyor ancak kurumların eylemsizliği bizleri endişelendiriyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan bir diğer acente yetkilisi Ali Kutlu ise, acentelerin gerek Türkiye’de gerek ise Suudi Arabistan’da teminat mektuplarının olduğunu, bu mektupların tazmin riskinin acenteleri çözüme sevk ettiğini söyleyerek “tek yön dönüş yapacak ve gidecek yolcular ile ilgili diğer havayollarında yer bulma konusunda ve fiyatlandırmada sıkıntılar var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Atlas Global’in mektubu ile alakalı basın açıklamasında dahi hiçbir iması bile yok. Bu sebeple çözüm noktasında yalnız kaldık dedi.