Muharrem ayının, manevi havasını daha iyi anlamak için ibadet yapmak isteyen Müslümanlar, muharrem ayının bitiş tarihini araştırıyor. Muharrem ayı bu yıl 20 Ağustos tarihinde başladı. Nohut, fasulye, buğday, incir, ceviz ve şeker gibi 40’a yakın malzemeyle yapılan, bolluk ve bereketin simgesi Aşure Gününün biteceği tarih belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı dini günler takvimine göre bu soru yanıtını buldu. Peki, Aşure ayı ne zaman bitiyor? 2020 Aşure ne zamana hangi güne kadar yapılabilir? Detaylar haberimizde…
AŞURE AYI NE ZAMAN BİTİYOR? 2020 AŞURE NE ZAMANA HANGİ GÜNE KADAR YAPILABİLİR?
20 Ağustos 2020 Perşembe günü hem Hicri Yılbaşı hem de Muharrem ayı başlangıcı olarak idrak edildi. Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure Günü ise bu yıl 29 Ağustos 2020 Cumartesi gününe denk geldi. Takvime göre, safer ayı bu yıl 18 Eylül Cuma günü idrak edilmeye başlanacak ve muharrem ayı sona erecek.
AŞURE GÜNÜ TARİHİ VE ÖNEMİ
Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen “aşera” kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak “aşure” şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun’un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh’un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur…
Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe’den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından; Kâbe’nin örtüsünü değiştirip oruç tuttuklarından bahsedilmektedir..