Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Önergede imzası bulunan isimler arasında yer alan dönemin AK Parti Grup Başkanvekili, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, son günlerde yaşanan tartışmaları değerlendirirken, önemli bir noktaya işaret ediyor. Elitaş, önce 2009’da yapılan düzenlemeyle, daha sonra da Anayasa değişikliği ile askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının sağlanmasını vesayetin geriletilmesinde ve demokrasinin standartlarının yükseltilmesinde en önemli adımlardan birisi olduğu görüşünde. Elitaş’a göre bu düzenlemeler yapılmasaydı 15 Temmuz darbe girişiminde yer alan FETÖ mensupları sivil mahkemelerde yargılanamayacak, aralarında orgeneral rütbesine sahip olanların ise askeri mahkemelerde dahi yargılanması mümkün olmayacaktı.

“Parlamentoyu tehdit ediyor”

İlker Başbuğ’un açıklamalarının Parlamento’ya vesayet koyma heveslerini tahrik ettiğini vurgulayan Elitaş, “Tekrar vesayet rejiminin ortaya çıkması gayreti içindedir. Parlamentoyu tehdit etmektedir. ‘Yargılanabilirsiniz’ diye milletvekillerine gözdağı vermektedir. Bu düzenleme ve devamında askeri mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği yapılmasaydı, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ mensupları askeri mahkemelerde yargılanacaklardı ve 15 Temmuz darbe girişiminin içinde bulunan orgenerellar, kendilerini yargılayabilecek daha üst rütbede kimse olamayacağı için bu mahkemelerde dahi hiç yargılanamayacaklardı” diye konuştu.

EKLENEN FIKRA

TBMM’de 26 Haziran 2009 tarihinde kabul edilen ve 9 Temmuz 2009’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5918 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun üçüncü maddesine, “Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanunu’nda veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirâk halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılır.” fıkrası eklenmişti.

Fıkra, TBMM Genel Kurulu’nda verilen önerge ile görüşülmekte olan kanun tasarısına eklenmişti. Önergede, dönemin AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ile Mustafa Elitaş’ın yanı sıra, yine dönemin Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Gümüşhana Milletvekili Yahya Doğan ve Şanlıurfa Milletvekili A. Müfit Yetkin’in imzaları bulunuyor.

Suç duyurusunda bulundular

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ve önergede ismi bulunanlar, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve eski milletvekili Dursun Çiçek’in iddialarıyla ilgili Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundular.

Elitaş ve önergede ismi bulunanlar, dün sabah saatlerinde AK Parti Genel Merkezi’nde hukukçularla bir araya geldi. Toplantının ardından yaptığı açıklamada Elitaş, Başbuğ ile birlikte kendilerini “FETÖ’nün siyasi ayağı” diye işaret eden eski milletvekili Dursun Çiçek hakkında, iftira ve hakaret suçlarından dolayı şikayette bulunduklarını söyledi. Elitaş, önergede kendisiyle birlikte imzası bulunan Bekir Bozdağ, Ahmet Aydın, Yahya Doğan, Mehmet Ceylan ve Abdurrahman Müfit Yetkin adına avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulduğu bilgisini paylaştı.

Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parlamentonun iradesine vesayet koymaya dönük heveslere dikkat çektiğini belirterek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekilleri bir yasa tasarısına ‘evet’ oyu verdikten sonra zaten o düzenleme, o önerge TBMM’nin olmuştur. Önerge sahibiyle anılmaz. Tasarının numarasıyla, maddesiyle anılır. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi kabul etti’ denilir. Yani şunun önergesi, bunun önergesi diye değil” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETLE MUTABAKAT

Önerge üzerinde genel kurulda yapılan görüşmede, hiçbir muhalefet milletvekili önergeye karşı söz istememiş, önerge muhalefetin de desteği ile genel kurulda kabul edilmişti, bu fıkranın da içinde bulunduğu tasarının tümü üzerinde yapılan oylamada da muhalefet milletvekilleri “kabul” oyu vermişlerdi.

ELİTAŞ: GÖRÜŞMEYE KILIÇDAROĞLU GELDİ

Önergede imzası bulunan dönemin AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ile düzenlemenin gerçekleştiği o gece ve öncesinde neler yaşandığını konuştuk.

Elitaş, düzenlemenin dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 23 Haziran 2009 tarihinde darbelere zemin hazırlayan mevzuatın kaldırılmasına yönelik çağrısının ardından yapıldığına dikkat çekti. Baykal’ın bu çağrısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine CHP ile AK Parti arasında görüşmeler yapıldığını ve bu görüşmelere dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay’ın katıldığını aktaran Elitaş, bu görüşmelerin ardından sağlanan mutabakat üzerine söz konusu maddenin yasa tasarısı metnine eklendiğini anlattı.

Tutanaklara geçen görüşme

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurul’nda önerge üzerinde yapılan görüşmelere ilişkin kayıtlara geçen tutanak şöyle:

“BAŞKAN–Komisyon önergeye katılıyor mu?

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara)–Katılıyoruz efendim.

BAŞKAN–Salt çoğunlukla?

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara)–Salt çoğunlukla, 87’nci maddeye göre.

BAŞKAN–Evet, Komisyon önergeye salt çoğunlukla katıldığı için yeni bir madde olarak işlem yapacağım.

Madde üzerinde söz talebi? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Böylece yeni bir madde eklemiş olduk tasarı metnine.”

“ÖNERGEYE 20.30’DA İMZA ATTIM”

Elitaş , düzenlemenin eklendiği yasa tasarısı metninin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini öne çeken Danışma Kurulu önerisinde dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve DTP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız’ın imzaları bulunduğunu hatırlattı. Elitaş, “Genel Kurul’da görüşmeler devam ederken, Meclis’te meşhur arka odada, saat 19,30 dolaylarında Adalet Bakanı, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ maddeleri tartışıyorlar, mutabakata varıyorlar. Bu mutabakat üzerine hazırlanan önerge bana geldiğinde saat 20.30’da ben önergeye imza attım. Maddenin eklendiği ilgili yasa tasarısı üzerinde genel kurulda 00:50’de görüşmeler başlıyor, Başkan metne eklenecek maddeyi içeren önergeyi altıncı madde olarak okutuyor, muhalefetin söz hakkı var, söz taleplerini hiç kullanmıyorlar, usul tartışması açma hakları var, hiç kullanmıyorlar çünkü mutabakat sağlanmış. Mutabakat çerçevesinde daha sonraki bir maddede de CHP’li Akif Hamza Çebi çıkarma önergesi veriyor ve genel kurulda biz kabul ediyoruz, bu bile yasal düzenlemenin mutabakatla geçtiğinin en açık kanıtı. Yasa tasarısının tümü üzerinde de oylama yapılıyor, muhalefet partilerinin milletvekillerinin kabul eli kaldırdıkları görünüyor. 12 maddelik yasa tasarısı 20 dakikada genel kurulda kabul ediliyor. Mutabakat olmasa bu mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.

Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Editör: Haber Merkezi