Türkiye’nin ev sahipliğinde, Doğu Akdeniz’de düzenlenen Mavi Balina 2024 Tatbikatı, ASELSAN’ın deniz savunma sistemlerindeki gücünü sergilediği bir platforma dönüştü. NATO unsurları ve birçok yabancı ülke temsilcisinin gözlemci olarak katıldığı tatbikatta, ASELSAN’ın denizaltı ve suüstü savunma teknolojileri öne çıktı.  

Aksaz Deniz Üssü’nde kurulan sergi alanında sergilenen sistemler

FERSAH 100 MS Multistatik Sonar Suit Sistemi: Açık deniz ve kıyı sularında sualtı tehditlerini tespit ve takip etmek için geliştirilen bu sistem, torpidolar, insansız sualtı araçları ve mayın gibi unsurların sınıflandırılmasını sağlıyor.  

DERİNGÖZ 100M/600 Otonom Sualtı Aracı: 600 metre derinlikte çalışabilen, kablosuz iletişim ve modüler tasarıma sahip bu araç, 15 saate kadar kesintisiz operasyon yapabiliyor.  

DÜFAS 100-CU Derinliği Değiştirilebilir Aktif/Pasif Sonar Sistemi: Uzun mesafeli sualtı tehditlerini tespit etme kapasitesiyle öne çıkıyor.  

ASELSAN’ın geliştirdiği MARLİN İnsansız Deniz Aracı, Deniz Kuvvetleri envanterine giren ilk insansız araç olma özelliği taşıyor. MARLİN, insanlı unsurların yanı sıra elektronik harp, keşif-gözetleme, suüstü harbi ve denizaltı savunma harbi görevlerini otonom olarak icra edebiliyor.  

Heyecanlandıran paylaşım! KAAN'ın 2. prototipi 2025'te uçacak Heyecanlandıran paylaşım! KAAN'ın 2. prototipi 2025'te uçacak

Dikkat çeken diğer sistemler

FERSAH 100-S Denizaltı Sonarları: Denizaltıların ihtiyaç duyduğu akustik sensörlerin tamamını üretebilen bu sistem, yeni nesil sonar sensörleriyle donatılmış durumda.  

DÜFAS 100/LR Sualtı tehditlerini su üstü gemilerinden tespit ederek uzun mesafeli operasyonlarda etkinlik sağlıyor.  

Deniz savunmasında ASELSAN farkı

ASELSAN’ın milli imkanlarla geliştirdiği bu ileri teknolojiler, Mavi Vatan’ın korunmasında kritik bir rol üstleniyor. Tatbikat sırasında sergilenen sistemler, yalnızca Türk Deniz Kuvvetleri’nin kabiliyetlerini artırmakla kalmadı, aynı zamanda uluslararası platformda büyük ilgi uyandırdı. 

Kaynak: Haber Merkezi