Aşar Vergisi ne zaman kaldırıldı? Aşar Vergisi ne demek? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Aşar, öşür kelimesinin çoğuludur. Öşür, onda bir, aşar ise ondalıklar anlamına gelir. Osmanlı Devleti’nde alınmaya başlanan aşar vergisi, devletin en önemli gelir kaynaklarından biriydi. Bunun nedeni devletin en önemli geçim kaynaklarından birinin tarım olmasıdır. Peki, Aşar Vergisi ne zaman kaldırıldı? Aşar Vergisi ne demek? işte merak edilenler…
AŞAR VERGİSİ NE ZAMAN KALDIRILDI?
Aşar vergisinin kaldırılmasının en önemli nedenlerinden biri Osmanlı devletinin yıkılmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923-1929 dönemi ekonomi politikasına damgasını vuran İzmir İktisat Kongresi'nin oy birliği ile alınmış kararlarından biri de 1925'te aşarın kaldırılmasıdır.
AŞAR VERGİSİ NE DEMEK?
Öşür ve aşar vergileri, Osmanlı devletinde tarımla uğraşan köylülerden alınan vergilerdir. Öşür vergisi, sadece Müslüman olan kimselerden alınırken, aşar vergisi hem Müslüman hem Müslüman olmayanlardan alınan vergi türüdür.
Öşür vergisinde alınan vergi payı ürünün kendisinden alınırdı. Örneğin buğday üreten bir köylü, buğdayın bir kısmını devlete vergi olarak öderdi. Ancak aşar vergisinde vergi para olarak alınırdı. Köylü ürettiği buğdayı sattığında bunun bir kısmını para olarak devlete vergi şeklinde öderdi.