HİCRET YÜCEL-ÖZEL HABER

ARPACIK NEDİR?

Arpacık göz kapağında bulunan yağ bezlerinin iltihabıdır. Göz kapağında bulunan gözyaşı bezlerinin yağ salgısından sorumlu olanlarının (meibomius bezleri) iltihaplanmasına arpacık denilmektedir. Arpacık, göz kapağının kenarına yakın, çıban veya sivilce gibi görünen kırmızı ve ağrılı bir yumru görünümündedir.

Genellikle sık el-göz teması ile gözlere bakteriyel enfeksiyonların bulaştırılması ile ortaya çıkan arpacık rahatsızlığına makyajlı şekilde uyumak, kontakt lens hijyenine dikkat etmemek ve bilefarit oluşumu sebep oluyor. İlaç tedavisinin yanı sıra sıcak pansuman da arpacığın tedavisinde kullanılan yöntemler arasında bulunuyor. Kendi kendine geçmeyen ve tedavisi yapılmayan arpacığın kistleşmesi ve sertleşmesi sonucunda ise şalazyon ortaya çıkıyor.

ARPACIK NEDEN ÇIKAR?

Arpacık , göz kapağında bulunan yağ bezlerinin tıkanması, stafilokok bakterilerinin tıkalı bezin içinde büyümesi sonucu meydana gelir. Yağ bezlerinin iltihaplanmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki sık el- göz teması ile gözlere bakteriyel enfeksiyonların bulaştırılması ile ortaya çıkar.

Bununla birlikte makyajlı yatılması, kontakt lenslerin temiz kullanılmaması gibi göz hijyen kurallarına uyulmaması sebepler arasında yer almaktadır. Bir de bilefarit denilen kirpik dibinde yağ birikimi yada  kepek oluşumunda arpacık  sık görülen nedenler arasında bulunur. 

ARPACIK TÜRLERİ NELERDİR?

Arpacık türleri iç ve dış arpacık olmak üzere 2'ye ayrılır. İnternal olanlar kapağın üst kısmında, eksternal olanlar da kirpik dibinde oluşmaktadır. İç arpacıklardan çok daha yaygın olarak görülen dış arpacıklar, genellikle kirpik folikülünde, bazen de bir yağ bezinde başlar.

İç arpacıkların çoğu ise göz kapağı dokusundaki bir yağ (meibomian) bezinde başlar. Büyüdükçe gözü zorlayan bu tür, dış arpacıklardan daha acı verici olma eğilimindedirler.

Bir yılda 25 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti Bir yılda 25 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti

ARPACIK NASIL GEÇER, NE İYİ GELİR?

Arpacık tedavisi, göz kapağına yapılan hijyen bakımı ve sıcak pansuman ile başlamaktadır. Öncelikle göze 5-10 dakika sıcak pansuman yapılması gerekmektedir. Sıcak pansumanı takiben bebe şampuanı elde köpürtülüp kirpik diplerine masaj yapılarak uygulanır. Bu işlem de yaklaşık 5-10 saniye kadar devam eder. Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.

Editör: Hicret Yücel