Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Bu eserler, geçmişin sırlarını açığa çıkarmak için uğraşan arkeologları bile şaşırtıyor. Neolitik taş toplardan Roma dodecahedronlarına kadar bu objelerin işlevi hala bir muamma. İşte arkeologların işlevini hala açıklayamadığı beş ilginç arkeolojik obje.

1. Neolitik taş toplar

Geç Neolitik döneme (MÖ 3.200 - 2.500) tarihlenen ve ağırlıklı olarak İskoçya’da bulunan özenle oyulmuş taş toplar, arkeologlar için hala büyük bir gizem. Bu döneme ait 425'in üzerinde taş top keşfedilmiştir. Çoğunlukla kriket topu büyüklüğünde olan bu objeler, farklı taş türlerinden yapılmıştır ve yüzeylerinde spiral veya eşmerkezli desenler bulunmaktadır.

Arkeologları Şaşkına Çeviren 5 Arkeolojik Obje 2

Toplar, mezarlarda veya yerleşim yerlerinde bulunmuştur ve genellikle tek başlarına keşfedilmiştir. Kullanım amaçları hakkında birçok teori öne sürülmüştür: savaş silahı, oyuncak, ağırlık ölçü aleti, dekoratif obje veya megalitleri hareket ettirmek için bir araç olabileceği düşünülmektedir. Ancak kesin bir yanıt hala bulunamamıştır.

2. Roma dodecahedron

Roma dönemine (MS 43-410) ait olan ve eski Roma İmparatorluğu'nun kuzeybatı eyaletlerinde yaklaşık 130 adet bulunan dodecahedronlar, işlevi konusunda büyük bir tartışma yaratmıştır. Bakır alaşımından yapılan bu objeler, antik sanatta veya edebiyatta temsil edilmemektedir ve standart bir boyuta uymamaktadırlar. Kullanım amaçları konusunda birçok teori olsa da, arkeologlar hala kesin bir sonuca ulaşamamıştır.

Arkeologları Şaşkına Çeviren 5 Arkeolojik Obje

3. Neolitik tebeşir davullar

1889’da Kuzey Yorkshire’daki bir çocuk mezarında keşfedilen oyulmuş tebeşir silindirler, Neolitik dönemin estetik geleneklerinin bir parçasıdır. Folkton ve Burton Agnes’te bulunan bu davullar, geometrik süslemelere sahiptir. Davulların müzik enstrümanı olarak kullanıldığı düşünülmemektedir. Bazı araştırmacılar, davulların standart bir uzunluk ölçüsü ile ilişkilendirildiğini veya astronomik gözlemler için kullanıldığını öne sürmektedir. Ancak, bu nesnelerin kesin işlevi hala belirsizliğini korumaktadır.

Arkeologları Şaşkına Çeviren 5 Arkeolojik Obje 9

4. Tunç çağı halkaları

Geç Tunç Çağından (MÖ 1.000 - 800) kalma küçük yarım daire şeklindeki altın halkalar, İrlanda, Britanya ve Fransa'da bulunmuştur. Sıklıkla eşleşen çiftler halinde keşfedilen bu halkalar, burun halkası, küpe veya saç süsü olarak kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. Ancak, tasarımlarındaki çeşitli unsurlar, bu halkaların takılmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, halkaların gerçek işlevi hala tam olarak anlaşılamamıştır.

Arkeologları Şaşkına Çeviren 5 Arkeolojik Obje 8

Tunceli'de 1700 rakımlı ilçede geleneksel yöntemlerle doğal tuz üretimi Tunceli'de 1700 rakımlı ilçede geleneksel yöntemlerle doğal tuz üretimi

5. Roma-Britanyası kozmetik öğütücüleri

Roma-Britanyası dönemine ait olan ve iki parçadan oluşan kozmetik öğütücüler, genellikle bakır alaşımdan yapılmıştır. Bu öğütücüler, geç Demir Çağı’ndan erken Roma dönemine kadar (MÖ 100 - MS 200) tarihlenmektedir ve genellikle Britanya'da bulunmuştur. Kullanım-aşınma analizi, bu nesnelerin yanal bir taşlama hareketi ile kullanıldığını göstermektedir. Ancak, hangi maddenin öğütüldüğü hala belirsizliğini korumaktadır. İleride yapılacak keşifler, bu gizemi çözebilir.

Turndkd

Editör: Tuğçe Huy